У США перерахували ризики у разі великого наступу ЗСУ. Чому НАТО пропонує почекати?

Новини Вінниці / У США перерахували ризики у разі великого наступу ЗСУ. Чому НАТО пропонує почекати?

Україна не має достатніх резервів живої сили та техніки, щоб почати великий наступ, а якщо такий сценарій Київ реалізує, то це може перетворитися на чергову м'ясорубку. Водночас зволікання з наступом дасть Кремлю час відновити сили.

Про це в інтерв'ю виданню «Радіо Азаттик» сказав колишній посадовець міністерства оборони США, старший науковий співробітник CNAS Кріс Догерті.

«Це конфлікт величезного масштабу в другій за величиною країні Європи, і я думаю, що (Києву, - ред.) буде важко утримувати позиції на всіх фронтах, що діють, на півночі, сході і півдні, водночас збираючи достатньо сил для початку наступу. Тому з боку НАТО звучить заклик почекати, можливо, до весни 2023 року, коли Україна справді зможе накопичити достатньо сил», - сказав він.

Але, на думку Догерті, проблема в тому, що час працює на обидві сторони, і до 2023 року Росія також зможе відновити частину своєї наступальної чи оборонної сили.

«Ще в українців є побоювання, і не безпідставні, що рівень їхньої підтримки на той час може ослабнути, тому вони відчувають, що треба починати діяти якнайшвидше», - додав він.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський казав лідерам «Великої сімки», що хоче, щоб повномасштабна війна Росії проти України завершилася до кінця року, до настання зими. У той же час у НАТО часто кажуть, що ця війна на виснаження і триватиме роками. На даний час Україна повністю залежить від постачання західної зброї.

Раніше Володимир Зеленський заявляв, що Україна досі не переходить у контрнаступ у війні проти Росії, оскільки не має достатньо військової техніки та бійців. А потрібна перевага у 3-10 разів.

Між тим Догерті впевнений, що ЗСУ зможуть звільнити Херсон та територію навколо нього до кінця вересня. Але, на думку експерта, у разі наступу на півдні відвоювати Кримський півострів навряд чи вдасться.

«Швидше за все, це недосяжно з огляду на озброєння та матеріальне забезпечення, яке є зараз у розпорядженні українців», - зазначив він.

Олег Верлан

28 липня, 2022