У США назвали дату контрнаступу ЗСУ, а у Москві планують додаткову мобілізацію

Новини Вінниці / У США назвали дату контрнаступу ЗСУ, а у Москві планують додаткову мобілізацію

Західна преса не полишає теми «зливу» документів Пентагону. Їх «обсмоктують» авторитетні видання, наводячи вказані там дати, зокрема очікуваного від ЗСУ контрнаступу.

Так, як пише американське видання Newsweek, у Пентагоні нібито очікують, що 30 квітня розпочнеться контрнаступ українських сил. Зважаючи на велику кількість повідомлень через «злив», інформаційно росіян залякують майбутньою операцією, сподіваючись на деморалізацію окпантів.

Автори матеріалу Newsweek вказують, що за даними із витоків Пентагону, «постачання та підтримка направляються в Україну напередодні українського наступу, запланованого на 30 квітня».

Журналісти посилаються на дані розвідки, що базуються на перехопленні телефонних розмов і є справжнім секретом, а не фейком.

Також Newsweek наводить кількість техніки та озброєнь, необхідних для настання 9 бригад ЗСУ. Мова йде про 253 танки; 381 механізовану машину; 480 моторизованих машин; 147 артилерійських знарядь; 571 броньований HMMWV.

Наразі основні сили росіян сконцентровані на кількох найгарячіших ділянках фронту у Донецькій області, де окупанти намагаються захопити Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку. Там задіяні як «вагнерівці», так і регулярні підрозділи Міноборони РФ.

Зважаючи на інформаційний тиск, у Москві «злили» свої плани. Так, за оцінками держфонду «Защитники отечества» через війну в Україні мають пройти від 750 тисяч росіян. Фонд очолює небога Путіна Анна Цивільова.

Таким чином, можна припустити, що у Москві планують ще мобілізувати не менше 100-150 тисяч.

Тим часом, у США триває розслідування «витоку». Зясвалось, що до проросійського каналу у соцмережах Donbass Devushka, через який злили не менше 4 секретних документів, причетна ексофіцер Військово-морських сил США Сара Білc.

Жінка видавала себе в мережі за єврейку з Луганська, а наспарвді є розлученою американкою середніх років з Нью-Джерсі. Аферистка нині проживає у штаті Вашингтон. Однак, нещодавно Білс змінила прізвище на більш російське. Її викрили учасники інтернет-спільноти «Північноатлантична організація Fella» (NAFO), яка бореться з російською пропагандою.

Нагадаємо, розслідувачі Bellingcat встановили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ секретні документи США щодо війни в Україні були поширені ще 1 і 2 березня на сервері Discord під назвою WowMao, однак першоджерело може бути ще більш раннім. Військовослужбовцю Національної гвардії американського штату Массачусетс Джеку Тейшейрі у п’ятницю, 14 квітня, оголосили обвинувачення у справі про витік секретних документів Міноборони США.

Олег Верлан

17 квітня, 2023