У соцмережі злили деякі деталі майбутнього контрнаступу: аналітики підозрюють росіян

Новини Вінниці / У соцмережі злили деякі деталі майбутнього контрнаступу: аналітики підозрюють росіян

У соцмережах з'явилися засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування підтримки української армії перед запланованим контрнаступом.

Про це повідомляє New York Times.

Оприлюднені документи датуються 1 березня. У них немає конкретних бойових планів, не йдеться й про дату і місце майбутнього контрнаступу. Але в них міститься інформація про те, скільки бригад Україна планує підготувати для наступу та яку кількість техніки отримає. Також у них містяться відомості про те, скільки щоденно витрачається боєприпасів до HIMARS. Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів.

«Ми знаємо про повідомлення про публікації в соціальних мережах, і департамент розглядає це питання», - стисло прокоментувала виток заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Військові аналітики заявили, що опубліковані документи, схоже, були змінені в деяких частинах. У них завищили американські оцінки загиблих українських військових і занизили число вбитих російських військових. Це може вказувати на спробу дезінформації з боку Москви.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що інформація про час і місце майбутнього контрнаступу ЗСУ є закритою, нею володіють 3-5 людей на планеті.

У той же час, за даними британської розвідки, російські окупанти досягли незначних успіхів у Бахмуті. Загарбники змогли дещо просунутися у центрі міста і захопити західний берег річки Бахмутка.

За даними британської розвідки, ключовий маршрут постачання оборонців теж пребуває під серйозною загрозою. Росія знову більш ефективно використовує артилерію в цьому секторі.

«Існує реальна ймовірність того, що на місцях «Вагнер» та командири Міноборони Росії призупинили свою безперервну ворожнечу та покращили співпрацю», - зазначають у Міноборони Британії.

Українські війська відбили наземні атаки групи «Вагнера» на південь від Іванівського (6 км на захід від Бахмута). Генштаб України повідомив, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки в Бахмуті та на північний захід від міста в районі Богданівки (6 км на північний захід) та Оріхово-Василівки (11 км на північний захід).

Також російські війська втратили біля Авдіївки Донецької області 4 тисячі особового складу, який раніше проходив навчання в Білорусі.

Олег Верлан

7 квітня, 2023