У шаргородському смороді винні очисні споруди - екологічна інспекція

Новини Вінниці / У шаргородському смороді винні очисні споруди - екологічна інспекція

В Шаргороді місцеві жителі не перший тиждень страждають від нестерпного смороду, який йде із місцевої річки Мурашка. У воді гине риба, ондатри і все живе. Раніше NaПарижі повідомляв, що люди переконані, що в усьому винен Шаргородський молокозавод. Більше того, аби контролюючі органи і екологи вжили заходів його мешканці навіть влаштовували у центрі міста пікет.

В Шаргороді місцеві жителі не перший тиждень страждають від нестерпного смороду, який йде із місцевої річки Мурашка. У воді гине риба, ондатри і все живе. Раніше NaПарижі повідомляв, що люди переконані, що в усьому винен Шаргородський молокозавод. Більше того, аби контролюючі органи і екологи вжили необхідних заходів містяни навіть влаштовували у центрі міста пікет.

Директор молокозаводу Анатолій Ткач, депутат Вінницької обласної ради від ВО "Батьківщина" запевняє, що на підприємстві дотримуються всіх норм про викиди відходів. Перед скидом проводять відповідну фільтрацію.

«Це політичне питання. Люди не йдуть на діалог, щоб знайти справжні причини ситуації, просто хочуть закрити завод. І не зважають, що на підприємстві сьогодні працює до сотні людей і набір робітників триває досі. Що завод бере молоко по найвищій ціні у людей» , - прокоментував Анатолій Ткач.

Причиною екологічної проблеми у Шаргороді, відтак і смороду є неякісна робота очисних споруд, за які відповідає Шаргородське комунальне підприємство «Комунсервіс».

«Експлуатацією очисних споруд займається КП «Комунсервіс». Фактично на ньому лежить відповідальність за те, що потрапляє в річку після полів фільтрації. Наші інспектори виїздили на місце і відібрали проби води на скиді очисних споруд, вище  і нижче по річці. За результатами, перевищення зафіксовано по всіх показниках. Так, якщо згідно дозволу на спецводокористування показник граничнодопустимого скиду для підприємства по амоній-іону становить 2,57, а реальний скид здійснюється з показником 11,9. Подібна ситуація і з іншими забруднюючими речовинами. Наприклад, по фосфатах перевищення в три рази, по хлоридах  - чотири рази, нітратів більше від норми в  2,5 рази, по хімічному споживанню кисню незначне перевищення, на відміну від біологічного. Причина – неякісно працюють очисні споруди.

Якби скиди здійснював у водний об’єкт молокозавод, претензії були б до нього, а так скид у річку робить комунальне підприємство, відтак з юридичної точки зору«Комунсервіс» і несе відповідальність», - розповів начальник Державної екологічної інспекції Вінницької області Юрій Дубовий.

За словами посадовця, до кінця тижня екоінспектори виїздитимуть до Шаргородського КП «Комунсервіс», аби повторно робити відбір проб стічних вод, для можливості нарахування збитків за забруднення водойми. Також завітають із перевіркою на молокозавод. До цього часу перевіряти приватне підприємство згідно мораторію не мали права. А жителі Шаргорода офіційну заяву писати не хотіли, лише скаржилися на словах.

«Якщо є проблема потрібно писати заяву, в якій вказувати її джерело, якщо це суб’єкт господарювання, щоб ми на законних підставах  провели перевірки. Так можемо скласти акт, приписи, вживати заходи реагування. Коли просто поговорили, на цьому все закінчується. А люди чомусь відмовлялися писати офіційно скаргу», - наголосив Юрій Дубовий.