У СБУ на Вінниччині повідомили про підозру шістьом організаторам та учасникам «схем» для ухилянтів

Новини Вінниці / У СБУ на Вінниччині повідомили про підозру шістьом організаторам та учасникам «схем» для ухилянтів

Служба безпеки встановила шістьох зловмисників, які допомагали чоловікам призовного віку виїжджати з України без законних на це підстав. Вартість їхніх «послуг» коливалася від 2 до 4 тисяч доларів залежно від «складності» схеми та ступеня ризику для «замовника».

Про це повідомляє управління СБУ у Вінницькій області.

Згідно з матеріалами спецслужби, організатори та учасники ще двох схем ухилення від призову українських громадян на військову службу на Вінниччині отримали повідомлення про підозру.

У ході слідчо-оперативних дій їх протиправну діяльність було викрито та припинено ще на початку поточного року.

За даними слідства, в одному випадку, ділки за гроші пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про стан їх здоров’я.

Серед учасників схеми – викладач місцевого навчального закладу та «айтішник». Вони підробляли для своїх «клієнтів» медичні довідки із реквізитами лікарень, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу України.

В іншому випадку, у Вінниці місцеві мешканці займалися підробкою офіційних документів, що нібито засвідчували непридатність «клієнтів» до військової служби.

Ділки запевняли, що ці підроблені документи, дають право особам призивного віку безперешкодно перетинати державний кордон України під час дії правового режиму воєнного стану. 

Завдяки оперативному реагуванню СБУ виготовлені фальшивки не вдалося використати при перетині державного кордону. 

Співробітники спецслужби викрили «клієнта», посередника та безпосереднього виконавця фіктивних документів.

За матеріалами СБУ на підставі зібраних доказів шістьом зловмисникам з обох оборудок повідомлено про підозри за наступними статтями Кримінального кодексу України:

- ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України),

- ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Макс Мельник

20 червня, 2023