У РПЦ «працюють» над обміном священників-колаборантів із УПЦ (МП). Чи цікавлять у Москві «вінницькі»?

Новини Вінниці / У РПЦ «працюють» над обміном священників-колаборантів із УПЦ (МП). Чи цікавлять у Москві «вінницькі»?

Російська православна церква (РПЦ) спільно з державними органами РФ працює над обміном священників УПЦ (МП) та церковних діячів, щодо яких порушено справи в Україні.

Про це повідомив представник РПЦ Владімір Легойда, пише офіційний сайт РПЦ.

«Ми спільно з профільними органами державної влади здійснюємо зусилля з метою обміну священників та православних громадських діячів з України… Більша частина роботи у сфері обміну полоненими відбувається поза публічною сферою», – розповів Легойда.

За даними ЗМІ, у січні, російська церква заявила нібито про готовність надати притулок священникам УПЦ (МП) у разі обміну їх на військовополонених.

«За словами Вахтанга Кіпшидзе, заступника голови синодального відділу Московського патріархату, представники духовенства УПЦ, яких переслідують влади, не є зрадниками українського народу або таємними співробітниками російських спецслужб, а просто бажають служити своїй церкві за власними правилами», – пишуть російські ЗМІ.

Зазначимо, що наразі Україна обміняла лише одного із священників УПЦ (МП) на 28 військових. У судах розглядаються справи десятка священиків, зокрема керуючого Тульчинською єпархією митрополита Іонафана (Анатолія Єлецьких). Його та архієпископа Сергія Аніцоя, вікарія єпархії, позбавлено українського громадянства наприкінці минулого року. У ДМС України є підстави вважати, що обидва архієреї мають російське громадянство, хоча це заперечують.

Пропозицію щодо обміну митрополита Іонафана на військовополонених чи цивільних, який незаконно утримують російські окупанти, ще у жовтні 2022 року висунув головний редактор NaПарижі Ігор Заіковатий. Тоді вона знайшла підтримку у державних структурах, які відповідальні за обмін.    

Інше питання – чи цікавить митрополит Іонафан росіян? З одного боку він є «учнем» та другом патріарха Кіріла, а з іншого у РПЦ десятиріччями не проявляли зацікавленість у «тульчинському» владиці. У 2022-му Кіріл лише включив Іонафана до складу дивної Комісії у справах старообрядних парафій та взаємодії зі старообрядництвом, аби той зміг залишити Україну під приводом відрядження. Але митрополит, як фігурант кримінального провадження за кількома «зрадницькими» статтями, так і не виїхав за кордон. Загалом складається враження, що у Москві не мають особливого бажання «повертати своїх».   

Олег Верлан

4 липня, 2023