У російському Татарстані збудують завод із виробництва «Шахедів». На наступний квітень він виготовлятиме ударні дрони

Новини Вінниці / У російському Татарстані збудують завод із виробництва «Шахедів». На наступний квітень він виготовлятиме ударні дрони

Іран допомагає росіянам будувати завод ударних безпілотників у Республіці Татарстан — в особливій економічній зоні «Алабуга». Заводські корпуси вже помітили супутники. Американська розвідка вважає, що він може запрацювати на початку 2024 року.

Супутниковий знімок, опублікований Білим домом у п’ятницю, є доказом будівництва заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе, якими Росія знищує цивільну інфраструктуру в Україні. Про це повідомляє AP.

За даними американської розвідки, завод із виробництва дронів будується у так званій спеціальній економічній зоні «Алабуга», розташованій у 10 км від Єлабуги та 210 км від Казані. Підготовчі роботи потрапили на супутникове фото, зроблене у квітні 2023 року.

Як повідомив журналістам координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, завод може запрацювати вже у квітні наступного року.

Також він заявив, що Іран продовжує постачати російським військовим ударні безпілотники власного виробництва через Каспійське море з Амірабаду в Ірані до Махачкали в Росії. Раніше про цей маршрут писали ЗМІ.

Станом на травень Москва отримала «сотні» іранських ударних безпілотників, а також обладнання для їхнього виробництва.

«Це повномасштабне оборонне партнерство, яке завдає шкоди Україні, сусідам Ірану і міжнародному співтовариству. Ми продовжуємо використовувати всі інструменти, які є в нашому розпорядженні, щоб викрити і зірвати цю діяльність, зокрема шляхом інформування громадськості – й ми готові зробити більше», – підкреслив Кірбі.

Трохи про ОЕЗ «Алабуга». Це ще радянський проєкт, який вдосконалено у РФ. На території зони функціонує понад два десятки крупних виробництв у скляній, транспортній та машинобудівній галузях. Лише деякі заводи належать Росії. Переважають власниками є турецькі компанії, є також американські, фінські, німецькі. Останні роки залучили китайські компанії. Наразі «Алабуга» вважається найбільш прогресивним промисловим майданчиком з облегшеним оподаткуванням, під’їзними автомобільними, залізничними та річковими шляхами.   

Олег Верлан

9 червня, 2023