У Резнікова назвали країну, яка першою передасть Україні F-16

Новини Вінниці / У Резнікова назвали країну, яка першою передасть Україні F-16

У Міноборони допускають, що Нідерланди можуть стати першою країною, яка передасть Україні винищувачі F-16. А високопоставлені чиновники в ЄС не виключають, що українські військові отримають літаки до цієї осені.

Про це заявив радник міністра оборони України Юрій Сак, якого цитує Politico.

За його словами, у Нідерландах наразі використовуються 24 F-16, які придатні для оперативного розгортання і залишатимуться у використанні до середини 2024 року.

«Після цього вони будуть доступні для іншого призначення, наприклад, для продажу. Також Нідерланди мають додаткові 18 F-16, які більше не використовуються і можуть отримати інше призначення. Дванадцять із цих 18 спочатку планувалося передати приватній компанії, але передача була відкладена», - заявив Сак.

Тобто, в Амстердамі не проти передати літаки Україні. Тим більше, що за заявами різних посадовців, українські пілоти вже розпочали навчання, а триватиме воно за прискореною процедурою протягом 4 місяців.

Неназваний високопоставлений чиновник із питань оборони Центральної Європи повідомив Politico, що передача літаків може відбутися вже до осені.

Так, відповідаючи на запитання, чи реально Україні отримати F-16 до осені, неназваний чиновник сказав: «Я думаю, що так», а високопоставлений дипломат зі Східної Європи зазначив: «Чому б і ні?».

Раніше у ПС ЗСУ повідомляли, що триває підготовка військових баз для цих винищувачів. Президент США Джо Байден на саміті G7 заявив, що погоджується на старт навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Перед цим Британія та Нідерланди повідомили, що вони створять міжнародну коаліцію, щоб допомогти Україні придбати F-16. Їх також підтримує Франція. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що українські пілоти нібито вже розпочали навчання на винищувачах.

Варто додати, що в Міноборони України сподіваються отримати від партнерів близько 40-50 винищувачів F-16, така кількість дасть можливість сформувати три-чотири ескадрильї.

Олег Верлан

23 травня, 2023