У Путіна провалили три плани по захопленню України. Чи є у Кремля четвертий?

Новини Вінниці / У Путіна провалили три плани по захопленню України. Чи є у Кремля четвертий?

Президент Росії Володимир Путін провалив три плани щодо підкорення України. А українські бійці виграли головне – час.

Британський воєнний аналітик Майкл Кларк у статті для BBC вважає, що якщо до осені 2022 року Росія не зможе продемонструвати серйозних успіхів на фронті, то надалі Путіна і його країну чекають лише «різні види поразок». За його словами, в усіх минулих військових конфліктах Росія діяла дуже стрімко і безжально, швидко досягаючи успіху, а Захід дуже повільно реагував на це, особливо щодо питання запровадження санкцій.

Тому РФ мала успіх у Грузії, Сирії, Лівії, в Україні у 2014-му з анексією Криму та утворенням «Л/ДНР» на Донбасі. Те саме Путін і його військо спробувало зробити у лютому 2022 року. Захопити Київ за 72 години – упевнений Кларк - «дивовижна і безрозсудна авантюра, вона повністю провалилася у перший вирішальний тиждень». Загнавши себе в кут поразками, Путін уже не може відступити, тому є загроза для усієї Європи, що війна може вийти за межі України.

Як зазначає експерт, «коли план «А» щодо захоплення влади у Києві захлинувся, Москва вдалася до плану «В»: взяти у кільце Київ, атакувати інші українські міста – Чернігів, Суми, Харків, Маріуполь та Миколаїв, придушити український військовий опір, а Києву погрожувати капітуляцією чи знищенням. Це також не вдалося зробити».

На його думку, у армії Росії не вистачило сил, щоб вести війну таким широким фронтом, а відсутність централізованого управління військом лише додало військовим підрозділам нерозуміння, як діяти.

Натомість українська армія, чудово знаючи місцевість, адже воює вдома, продемонструвала ворогу «динамічну оборону» – коли немає утримання лінії фронту в класичному розумінні, захисники пересуваються, і ворог отримує удари у найбільш вразливі точки.

«У відчаї Росія (з призначенням командувачем генерала Дворінкова) перейшла до плану «С», який полягає у тому, щоб відмовитися від Києва й півночі, а натомість зосередити всі свої сили на Донбасі й півдні України, і, можливо, піти аж до Одеси, щоб закрити країні вихід до моря. Але російський наступ почався нерівномірно, а українці стримують його далеко від тих рубежів, яких російське командування очікувало досягти», – зазначив аналітик.

Кларк наголосив, що головний виграш для українців зараз – це виграш часу. Те, що відбувається зараз на Донбасі, дає Путіну «поганий вибір – між різними видами поразки». І якщо до осені наступ РФ зайде у глухий кут, то далі лідеру Росії вже не буде що показати на полі бою. Але потрібно протриматися до осені…

На його думку, президент РФ не має можливості зупинити війну, адже поразка в Україні означатиме поразку його режиму та ідеології. Тому він вимушений підвищувати ставки. Як у покері. Так, британці постійно кажуть, що Кремль підвищує ставки, тому й погрожував ядерною зброєю.

Проте на захоплених територіях Росія не зможе встановити свою владу, їй доведеться протистояти не лише українській армії, а і місцевим партизанам. Так вважає Кларк. В той же час США та ЄС продовжуватимуть всіляко допомагати Україні – і військово, і економічно, і політично ­– без серйозних втрат для власної економіки.

Більш того, аналітик вважає, що у Путіна є свої страхи, він боїться, що його судитимуть як воєнного злочинця, у нього лишилася єдина політична стратегія – постійно підвищувати ставки. І надалі. Тому не виключено, що диктатор не зупиниться на території України. Це буде четвертий план?

Олег Верлан

10 травня, 2022