У Повітряних силах припускають, що з достатньою кількістю ОТРК «Сапсан» можна було запобігти війні

Новини Вінниці / У Повітряних силах припускають, що з достатньою кількістю ОТРК «Сапсан» можна було запобігти війні

Наявність достатньої кількості ОТРК «Грім 2» («Сапсан») на озброєнні в України, ймовірно, могла б свого часу завадити Росії наважитись на окупацію українських територій.

«Ракетний спис»? Шкода, що ми не створили його раніше. Ми возили по парадах «Грім 2» («Сапсан»). Це і є той спис, яким можна було «вколоти». Можливо, його навіть не треба було б діставати і замахуватися. 

Будь в України достатня кількість оперативно-тактичних комплексів «Грім 2» («Сапсан»), ми не знаємо, чи Росія наважилася б окупувати Крим та інші території», - сказав речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в інтерв’ю «Українській правді».

За словами Ігната, оперативно-тактичний комплекс «Грім 2» («Сапсан») здатний бити на 300-500 кілометрів і «міг би просто рознести російські аеродроми і завдати нищівних втрат російським військам ще на підступі до наших кордонів».

Розробка комплексу почалась у 2013-му. З 2015 року КБ «Південне» випробувало зразки, які зацікавили Саудівську Аравію. У квітні 2019-го були готові декілька ОТРК. Потім проєкт поставили «на паузу».

Олег Верлан

11 червня, 2023