У пошуках скарбів: на Вінниччині «чорні археологи» розграбували скіфський курган

Новини Вінниці / У пошуках скарбів: на Вінниччині «чорні археологи» розграбували скіфський курган

На Вінниччині чимало древніх поховань, які цікавлять не лише вчених. Стародавні кургани наче магнітом притягують «чорних археологів», які прагнуть знайти й вигідно продати монети, прикраси чи антикварну зброю, що багато років лежить у подільській землі.

На Вінниччині чимало древніх поховань, які цікавлять не лише вчених. Стародавні кургани наче магнітом притягують «чорних археологів», які прагнуть знайти й вигідно продати монети, прикраси чи антикварну зброю, що багато років лежить у подільській землі. Як відомо, у 1984 році на Ямпільщині було знайдено місце поховання якогось сарматського можновладця. Там виявили чимало надзвичайно цінних речей. А в 1992 році в цьому ж районі  археологи знайшли могилу сарматської жриці, у якій сотні років лежали перстень, ніж, браслети та чимало інших унікальних предметів. На чорному ринку ці раритетні знахідки коштують надзвичайно дорого. Й з часом лише дорожчають.

На Вінниччині «чорні археологи» нині наполегливо шукають старовинні золоті прикраси, вироби із бронзи, бурштину, зброю, посуд та все інше, що можна продати. Нещодавно вони вщент розграбували скіфський курган у Іллінецькому районі – поблизу села Кальник. Про це повідомляється на сайті Інституту археології Національної академії наук України.

«Привертає увагу «методика» грабіжників: основний шурф пробив центр насипу і центральну поховальну камеру. Два менших шурфи були викопані у південно-східній полі кургану, де, мабуть, були зруйновані бічні поховання. І, врешті, південно-західний схил насипу був перекопаний, вочевидь, у пошуках тризни або бічного кінського поховання. Це вказує, що грабіжники діяли ґрунтовно і зі знанням своєї справи. Судячи зі слідів, пограбування було здійснено зовсім нещодавно — пізньою зимою або ранньою весною. Особливо прикро те, що мародери, судячи з усього, не приховували своїх дій і не побоювались за можливі наслідки. Адже курган добре видно і з села, і з траси Дашів—Іллінці», – зазначають вчені.
 

Юрій Ярмощук

5 червня, 2018