У Німеччині назвали терміни поставок Україні перших гаубиць. Наскільки відверті у Берліні з обіцянками?

Новини Вінниці / У Німеччині назвали терміни поставок Україні перших гаубиць. Наскільки відверті у Берліні з обіцянками?

Навчання українських військ на німецьких гаубицях Panzerhaubitze 2000 от-от буде завершено, що відкриє шлях до використання цієї зброї на війні в Україні.

Про це заявила міністерка оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт, пише Reuters.

«Навчання на Panzerhaubitze 2000 скоро буде завершено, щоб його можна було використовувати в бою на Україні», - сказала вона.

При цьому міністр не повідомила подробиць про те, коли гаубиці будуть відправлені в Україну.

«Перші гаубиці будуть поставлені Україні, коли завершиться підготовка, і вона буде відповідальна за їх поставку», - заявила посадовиця, додавши, що не буде оголошувати ні дату, ні маршрути транспортування з міркувань безпеки.

Panzerhaubitze 2000 є одним з найпотужніших артилерійських знарядь на озброєнні Бундесверу і може вражати цілі на відстані 40 км.

Доволі оптимістично висловився щодо підтримки Берліну нардеп Олексій Гончаренко. Він навіть заінтригував, що «запахло новим союзом». За його дописом у Facebook, «німці та австрійці готують новий план по відновленню України», «на ЗСУ молиться вся Європа. Тож наші воїни скоро отримають надсучасне ПВО та танки», а «Берлін та Відень солидарні по нашому питанню, подаючи приклад іншим».

«Відчуваєте запах пожежі? Це європейці палять мости з росією. Тепер путіну залишається лише удавитись у бункері. Всі його сподівання зруйновані. І те, чого агресор намагався не допустити за будь-яку ціну, вже об‘єднало всю Європу», - вважає парламентар.

Менш пафосно ситуацію описує військовий експерт Олег Жданов. Він переконаний, що успіхів України бояться у «старій» Європі більші, ніж Путіна, дії якого вони розуміють. Саме тому європейці зволікають з поставками німецьких танків. Берлін і сам гальмує, і другим не дає передавати німецьку зброю.  

Олег Верлан

14 червня, 2022