У мерії Вінниці визначились з місцем встановлення старовинної колони

Новини Вінниці / У мерії Вінниці визначились з місцем встановлення старовинної колони

Мармурову колону, яку два роки тому перевезли до Вінниці із села Павлівка Калинівського району, встановлять у центрі міста у травні. Пам’ятник, який є символом Магдебурзького права, прикрасить зелену зону на вулиці Миколи Оводова.

Мармурову колону, яку два роки тому перевезли до Вінниці із села Павлівка Калинівського району, встановлять у центрі міста у травні. Пам’ятник, який є символом Магдебурзького права, прикрасить зелену зону на вулиці Миколи Оводова.

Історія артефакту цікава. Колону почали виготовляти до 1917 року і планували встановити у центрі міста на честь здобуття Магдебурзького права у 1640 році. Встановили її лише у 1921-му на сучасній Європейській площа, але через масштабну реконструкцію у 1974 році «відправили» у «заслання» до Павлівки.

У 2017-му про колону згадали. Міська влада вирішила повернути пам’ятник, а перед цим відновити його. Звісно, на Меморіалі Слави він не доречний, тому розглядалися інші варіанти. Обрали невеличкий сквер неподалік – між будинками №54 і 58 на вул. М. Оводова, де раніше стояв пам’ятник М. Козицькому.

Під час Революції Гідності бюст революціонеру було знесено. Залишився лише постамент. Саме на цьому місці встановлять колону. Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької місради оголосив тендер на капітальний ремонт зони благоустрою. Очікувана вартість робіт – 1,2 млн. гривень. Їх мають виконати до 15 травня 2019 року.

Як ділянка виглядає нині?..

Як має вигладати?..

Макс Мельник

2 березня, 2019