У лісах Вінниччини через цінну деревину масово висаджують «хвойний дуб»

Новини Вінниці / У лісах Вінниччини через цінну деревину масово висаджують «хвойний дуб»

Для модрини європейської подільські ліси були чужими. Батьківщиною «хвойного дубу», що скидає на зиму голки, є північні широти Європи. Проте культуру вважають дуже корисною для промисловості, адже вона не боїться посухи, швидко росте, а деревина є цінною. Тому на Вінниччині лісівниками на неї «роблять ставку».

Як повідомляють у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ, нині усі держлісгоспи регіону вводять до складу лісових насаджень модрину європейську. У 2021 році під час весняного садіння лісу було створено 90 га лісових культур за участю модрини європейської у якості супутньої породи та 10 га – у якості головної породи.

«Це дерево, що є інтродукованою, штучно введеною, нетиповою для нашої місцевості породою, надзвичайно цікаве. Модрина - хвойна порода, що скидає на зиму голколисточки. А головне – вона має наздвичайно цінну деревину і широке застосування у різних сферах промисловості. Саме тому лісівники Вінниччини щороку висаджують цю породу на лісових ділянках. Щоб залишити нащадкам не просто ліс, а цінні, високопродуктивні та біологічно стійкі насадження», - вказують в управлінні.

Ця порода стійка до посушливих кліматичних умов та високих температур, має хорошу опірність до нашестя шкідників та хвороб дерев. Вона успішно росте на мохових болотах, перезволожених ділянках, може рости при близькому заляганні вічної мерзлоти, на сухих кам’янистих ґрунтах гірських схилів. Крім того, ця порода швидкоростуча, відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю, не вимоглива до ґрунтових умов. Модрина має цінну деревину, надзвичайно міцну і довговічну.

Саме тому її називають «хвойним дубом». Здавна деревина модрини використовувалась у суднобудуванні, вагонобудуванні, у гідротехнічних спорудах (виготовлення водоспусків, труб, паль тощо), використовувалась для телеграфних і телефонних стовпів, будівництва будинків. А ще її використовують у фармакології, хімічній промисловості, косметології тощо.

Лісівники переконані, що, враховуючи фактор глобального потепління і всихання аборигенних хвойних порід (сосна, ялина), наразі дуже вигідно висаджувати модрину європейську. Зазвичай її висаджують разом із дубом звичайним, 4-м або 5-м рядком. У майбутньому ці культури стануть високоцінним лісом.

Сіянці місцеві. Лісівники Вінниччини вирощують власний садивний матеріал для створення лісу. У 2014 році, наприклад, лісгоспами вирощено 34 тис. шт. стандартного садивного матеріалу модрини, а уже у 2018 році – 176 тис. шт., у 2019 – майже 100 тис. шт. Цього року лісгоспи Вінниччини виростили 104,6 тис. шт. стандартний сіянців модрини європейської. Сіянці вирощують також із закритою кореневою системою. А для створення якісного посадматеріалу заготовили 8 кг насіння модрини.

Олеся Рудницька

22 грудня, 2021