У Ладижині на Вінниччині започаткували Антикорупційний форум, який триватиме понад місяць

Новини Вінниці / У Ладижині на Вінниччині започаткували Антикорупційний форум, який триватиме понад місяць

До 28 квітня по середам та суботам відбуватиметься «Антикорупційний форум Ладижина», мета якого, за словами організаторів, у налагодженні співпраці між громадою, владою та правоохоронними органами. Відкрили захід в онлайн-форматі 20 березня.

До 28 квітня по середам та суботам відбуватиметься «Антикорупційний форум Ладижина», мета якого, за словами організаторів, у налагодженні співпраці між громадою, владою та правоохоронними органами. Відкрили захід в онлайн-форматі 20 березня.

Темою першої дискусійної панелі організатори обрали - «Наскільки є важливим проведення антикорупційних просвітницьких заходів на місцевому рівні? Перші кроки до прозорості влади в громадах». 

Діалог вели експерт з антикорупції національного рівня, екс очільниця одного з департаментів НАЗК Ганна Соломатіна, голова Гайсинської РДА Людмила Головашич, депутат міської ради, голова ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб, голова ГО «Подільска агенція протидії корупції» Яна Хуторянська, керівник громадського медіа-центру «Репортер», заступник директора Громадський центр «Від Варти до Бугу» Ігор Шевченко та співорганізатор форуму Анна Вовк.

«Чому саме в Ладижині? Тому що в Ладижині завжди був потужний медіа-сектор і третій сектор. Ми створили громадську платформу «Ладижин -2030», в яку входить близько 20 НГО міста та сусідніх районів. Платформу ми ініціювали в глобальному договорі ООН, десятий принцип якого говорить про те, що ділові кола мають протистояти корупції.

До форуму тривала величезна робота. Ми реально займались розслідуваннями корупційних справ. На сьогодні в Україні є багато баз даних, в принципі інформаційно-комунікаційна система існує, технології також є. Ми в Ладижині вивчаємо механізм блокчейн в розслідуваннях корупційних справ. Але немає політичної волі», - розповів NaПарижі Андрій Скакодуб.

За його словами, вітчизняне законодавство у цьому питання «не витримує критики.

«Де статус громадського обвинувачувача? Ми напрацювали величезний обсяг інформації. Але приходимо до суду і вимушені стикатись з продажними мєнтами. Зі своїх 42 років 15 я витратив на війну проти системи. Я не зможу жити по-іншому», - зізнається депутат міськради.

Захід не обмежуються містом чи областю. Під час наступних діалогів організатори залучатимуть експертів зі столиці та інших куточків держави, адже проблема корупції не обмежуються конкретним місцем.

Антикорупційний форум Ладижина триватиме з 20 березня по 28 квітня.

Посилання на онлайн-трансляцію

Олег Верлан

21 березня, 2021