У Кремлі дали зрозуміти, що Пекін передав деталі розмови Сі та Зеленського

Новини Вінниці / У Кремлі дали зрозуміти, що Пекін передав деталі розмови Сі та Зеленського

У Москві продемонстрували, що чудово проінформовані про деталі телефонної розмови між очільниками Китаю та України, і вітають позицію Пекіна. Фактично російська влада хоче довести світу, що КНР був і буде на їхньому боці, а китайська сторона не робила секретів з нюансів діалогу.

Нагадаємо, вдень 26 квітня стало відомо, що президент України Володимир Зеленський у той день провів телефонну розмову із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це перша розмова лідерів країн після повномаштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Товариша Сі поспілкуватися з Києвом «умовляв» президент Франції Е.Макрон. І в Пекіні нарешті погодились, хоча на заклики Зеленського раніше не реагували.

«У мене була довга та змістовна телефонна розмова з главою Китаю Сі Цзіньпіном. Вірю, що цей дзвінок, а також призначення посла України в КНР дадуть потужний поштовх для розвитку наших двосторонніх відносин», - зазначив вчора український лідер.

Також після розмови з Сі Цзіньпіном Зеленський наголосив, що не може бути жодного миру за рахунок територіальних компромісів, Україна має повернути свої території в кордонах 1991 року.

Китайське видання Xinhua повідомило, що Сі Цзіньпін схиляв Зеленського до діалогу та переговорів: «Діалог і переговори є єдиним життєздатним виходом з «української кризи» (саме так Китай та китайські ЗМІ називають вторгнення Росії в Україну - ред.), а в ядерній війні ніхто не виграє».

Тобто, КНР повторює російські наративи та схиляє до вигідного Москві саме нині «миру», або перепочинку. Тому сьогоднішні заяви Кремля цілком вкладаються у «пазли».

«Ми готові вітати все, що може наблизити закінчення конфлікту в Україні і власне досягнення Росією поставлених цілей. Що стосується спілкування, це суверенна справа цих країн і питання їхнього двостороннього діалогу», - сказав прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков на брифінгу.

На запитання, чи обговорювали Владімір Путін і Сі Цзіньпін питання повернення кордонів України 1991 року під час останнього візиту Сі до Москви, Пєсков відповів: «Про це не йшлося». 

Його запитали, чи відомо йому про «спільні точки дотику», які, за словами Зеленського, були знайдені після розмови з Сі. На це Пєсков відповів, що «відомо», оскільки цю інформацію «неодноразово викладали і Зеленський, і китайські партнери, публічно озвучували всі основні параметри цих планів».

Отже Пєсков намагався натякнути на те, що Кремль цілком влаштовує позиція КНР і Москві відомо значно більше, ніж каже офіційний Пекін. А це означає, що з росіянами діляться неофіційною інформацією «китайські партнери».  

Олег Верлан

27 квітня, 2023