У Харкові «блискавично» демонтували бюст маршалу Жукову

Новини Вінниці / У Харкові «блискавично» демонтували бюст маршалу Жукову

Щодо постаті радянського маршала Георгія Жукова у Харкові дискусія тривала з 2016 року. Частина містян була проти присутності бюсту та за перейменування проспекту Жукова, частина – протилежної думки. Тому бюст знімали та повертали, проспект кілька разів перейменовували. Вранці 17 квітня питання пам’ятника вирішено однозначно.

«Усе сталося миттєво, близько 11:00. Під’їхали дві машини з військовими. Зняли бюст, вивезли все кудись. Зараз все тихо, ми розбираємося», - зазначила голова адміністрації Немишлянського району міста Тетяна Топчій.

З 24 лютого військові у Харкові має авторитет, адже не пустили загарбників у місто.

Хто саме демонтував пам'ятник, посадовиці невідомо. У пресслужбі Харківської міськради, яка не один рік поспіль виступала проти демонтажу пам'ятника та декомунізації проспекту, інформації журналістам поки не надали.

Фото постаменту без Жукова опублікував Telegram-канал «ХХ». На ньому з'явився напис «Слава Україні» та національний герб.

Пізніше один із лідерів спецпідрозділу Kraken (окремий розвіддиверсійний підрозділ у складі однієї з військових частин Міноборони, до якого входять представники «Національного корпусу» –ред.) Костянтин Немічев повідомив, що погруддя Жукову демонтували саме вони.

На відео, опублікованому Немічевим, видно, як за допомогою трактора й вантажівки, демонтують бюст, вивозять його з місця та викидають на смітник.

«Жуков - потвора, яка винна у смертях 400 тисяч українців, репресіях, мародерстві, масових розстрілах. Всі ці злочини сьогодні актуальні для російської армії, як ніколи. Путін хотів справжньої декомунізації — він її отримав!» — написав Немічев.

Зазначимо, що в рамках виконання закону про декомунізацію проспект Маршала Жукова у Харкові перейменували на проспект Петра Григоренка. Але потім назву повертали. Георгія Жукова українці вважають причетним до масових вбивств мирного населення, зокрема в Україні. Більш того, його методи введення війни, а саме застосування «гарматного м’яса», відсутність моралі, терор, нині використовуються росіянами.

Олег Верлан

17 квітня, 2022