У ГУ ДСНС у Вінницькій області повідомляють про «фейки» щодо підтоплень та забруднення повітря

Новини Вінниці / У ГУ ДСНС у Вінницькій області повідомляють про «фейки» щодо підтоплень та забруднення повітря

Вінницькі рятувальники спростовують дві інформації, які ширились соцмережами. Перша стосується попередження про підвищення рівня води у Дністрі, а друга – забруднення. І, дійсно, друга була викривлена, адже від початку мова йшла про Київ, а не Вінницю.

«Мережею інтернет ширяться фейкові повідомлення про забрудненість повітря та ймовірні підтоплення територій області.

Головне управління ДСНС України у Вінницькій області звертає увагу громадян використовувати ВИКЛЮЧНО перевірені джерела інформації, а не сумнівні телеграм-канали.

Наразі, ситуація на Вінниччині контрольована, будь-яка загроза для населення відсутня», - заявляють у Головному управлінні ДСНС України у Вінницькій області.

Слід зазначити, що спростовуються одразу дві новини. Розберемо хто правий і на скільки…

Інформацію про підйом рівня води оприлюднила Могилів-Подільська міська рада, як попередження, аби заспокоїти мешканців громади.

Пізніше саме це джерело вказало, що «об’єм скиду води на Дністровської ГЕС знижується», а «рівень води буде поступово спадати». Для жителів південних районів скиди з гідроелектростанції не є якимось винятковим явищем – це технологічний процес.

Далі. «Забруднення у Вінниці» - це калька з повідомлення про стан у Києві!

«У Києві станом на 13:00 спостерігається погіршення якості повітря, спричинене підвищенням концентрації зважених часток (пилу). Перевищення гранично допустимих концентрацій усіх речовин, за якими здійснюється спостереження, не зафіксовано. Радіаційний фон перебуває в нормі», - вказують на сайті КМДА.

Деякі телеграм-канали, яких не бентежить точність інформації, «переклали» новину на Вінницю, хоча, за даними saveecobot.com, рівень забруднення у місті значно нижчий, ніж в інших містах.

Макс Мельник

9 лютого, 2023