У Фінляндії депутати хочуть першими в Європі передати Україні танки Leopard 2

Новини Вінниці / У Фінляндії депутати хочуть першими в Європі передати Україні танки Leopard 2

До початку повномасштабної війни офіційний Гельсінкі доволі лояльно ставився до політики Москви, а після 24 лютого вирішив, що Фінляндія має стати частиною НАТО. Тепер парламентарі вважають за потрібне передати Україні танки Leopard 2, які є в обмеженій кількості.

Зазначимо, російсько-фінляндський кордон – це 1271,8 км. Не набагато менше, ніж протяжність кордону між Україною та РФ. Хоча раніше у Гельсінкі обережно ставились до відносин з Москвою, у 2022 році фіни пішли на ризикований крок – заявили про бажання доєднатися до НАТО, і у Росії промовчали.

Тепер парламент Фінляндії закликає тамтешній уряд передати Україні танки. З такою ініціативою виступили депутати Андерс Адлеркройц, який представляє комітет з оборони, та голова партії «Зелених» Атте Харьянне.

Вони переконані, що навіть постачання невеликої партії західних танків стане сигналом для інших європейських країн. А «Леопарди» матимуть вирішальне значення у перемозі українців.

Парламентарі наголошують: якнайшвидша поразка РФ – це інтерес всієї Європи, тому військова допомога Києву має посилюватися.

Нагадаємо, Україна вже тривалий час просить надати їй танки Leopard 2, передусім Німеччину. Однак Берлін поки не наважується на такий крок, хоча на це є «зелене світло» від Сполучених Штатів.

Нагадаємо, раніше голова комітету оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн звернулася до канцлера Олафа Шольца із закликом передати Україні танки Leopard. Берлін не хоче остаточного псування стосунків з Москвою.

Олег Верлан

28 грудня, 2022