У Будапешті заявили про «психічні проблеми» Зеленського, а у Києві нагадали, що саме угорці спалили село на Чернігівщині

Новини Вінниці / У Будапешті заявили про «психічні проблеми» Зеленського, а у Києві нагадали, що саме угорці спалили село на Чернігівщині

Від початку повномасштабної російсько-української війни Угорщина гальмувала санкції проти путінського режиму, демонструючи, що піклується виключно про свої інтереси. Проте тепер Будапешт пішов не лише «у наступ» на Київ, а відверто у грубій формі розкритикував риторику Зеленського. Відповідь Банкової не забарилась. До чого може призвести словесний конфлікт України та Угорщини?..

Спочатку нагадаємо, що відверте загострення стосунків України та Угорщини почалося з 2017 року через «закон про мову» були складними. Тоді усі аналітики казали, що прем’єр Віктор Орбан критикує Київ для електорату перед парламентськими виборами. З того часу Угорщина залишилась найбільш недружньою країною. Почалась війна і Будапешт забороняє перевозити своєю територією зброю для України, при цьому демонструючи чудові відносини з Путіним.

Тепер про нинішнє загострення. Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер розкритикував агресивну риторику Володимира Зеленського під час виступів перед парламентами інших держав і висловив думку про «психічні проблеми» у президента України. Ймовірно, у Москві аплодують стоячи…

В інтерв’ю до Дня національної єдності Угорщини, яке наводить 444.hu, Кевер заявив, що не пригадує зі своїх спостережень за міжнародною політикою, щоб колись лідер країни, яка потребує допомоги, так «піднімав голос проти когось», як це робить Володимир Зеленський, не тільки звертаючись до офіційного Будапешта, а й канцлера Німеччини.

«Зазвичай той, хто потребує допомоги, просить про це чемно - звісно, наполегливо, але просить, а не вимагає чи погрожує. Погрожують ворогам, а не тим, кого хочуть мати друзями. Тут якась особиста психічна проблема», - сказав Ласло Кевер. 

Нагадаємо, позиція Угорщини щодо нафтового ембарго була однією з ключових причин, чому Євросоюз довго намагався погодити шостий пакет санкцій проти РФ та врешті зробив виняток для трубопровідної нафти. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що це поставить під загрозу енергетичну безпеку та називав новий пакет санкцій проти «історичною помилкою»..Також через позицію Орбана у санкційний список не потрапив патріарх Кіріл.

В Офісі президента відреагували на образливі слова Ласло Кевера на адресу Володимира Зеленського і згадали про Корюківську трагедію. Відповідний допис з’явився на Facebook-сторінці заступника глави ОП Андрія Сибіги.

«Народ завжди мудрий і знає віками  як відповідати на абсолютно неприйнятні, дикі висловлювання «недополітиків» на кшталт нешановного голови державних зборів Угорщини:

He who is guilty is the one that has much to say

Осла взнаєш по вухах, а дурня — по балачках

У короткого розуму язик довгий

Зазвичай такі загострення відбуваються у певні періоди року», - написав Сибіга.

Він також зазначив, що хотів би почути оцінку Ласло Кевера подій 1943 року, коли угорські фашисти спалили живцем тисячі людей в чернігівському селі Корюківка.

«З іншого боку епохальні події далеко не регіонального характеру напевно теж є достатнім тригером для такої порослі «політиків», а ще якщо відгукується зсередини фашистське ДНК», - написав Сибіга.

Більш того, він вказав, що з часом деякі «персони» залишаться на смітнику історії, саме ті, що «як непорозуміння, яке «підгавкувало» на президента України, президента країни героїв, сміливих та вільних людей».

Сибіга додав до допису лінк на сторінку у Вікіпедії про Корюківську трагедію.

Корюківська трагедія — масове вбивство 6700 мешканців села Корюківка (нині місто в Чернігівській області), здійснене 1-2 березня 1943 року загонами СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни.

Масштаби трагедії — виняткові серед населених пунктів України, СРСР та Європи. Корюківські вбивства за кількістю жертв майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 — чеське Лідице, у 12 — французький Орадур.

Масове вбивство мирних мешканців було каральною операцією угорських підрозділів у відповідь на дії радянських партизанів, очолюваних офіцером НКВС СРСР Олексієм Федоровим. Особливого трагізму цій події додає той факт, що партизанська група військ Федорова переважала карателів за кількістю вояків майже у 10 разів, але партизани нічого не зробили для порятунку мешканців Корюківки.

До чого може призвести словесний конфлікт України та Угорщини? Так, Зеленський доволі агресивно, недипломатично каже про війну та просто вимагає зброю, адже поки сусіди розмірковують, гинуть українці. Так, у Європі не звикли до такої риторики. А щодо угорців, які прийняли декілька тисяч біженців, то відносини між державами давно на «рівні плінтуса»,  Будапешт гальмував євроінтеграцію. Цей конфлікт їх не покращить, а зіпсувати зіпсоване складно.  

Олег Верлан

5 червня, 2022