У британській контррозвідці зізнались, що протягом року викрили в Європі 400 російських шпигунів

Новини Вінниці / У британській контррозвідці зізнались, що протягом року викрили в Європі 400 російських шпигунів

З початку 2022 року з європейських країн активно висилають співробітників російських дипустанов. Персонами нон-грата росіян називають не через напруження у зв’язку з війною, а більшості випадків знаходять факти шпигунства. Лише у британській службі контррозвідки MI-5 кажуть про виявлення 400 шпигунів-«дипломатів».

Глава британської MI-5 Кен Маккаллум, якого цитує CNN, каже, що російському шпигунству в Європі після початку вторгнення РФ в Україну було завдано «значного стратегічного удару».

«По здатності Росії шпигувати в Європі було завдано найзначнішого стратегічного удару в новітній історії після скоординованих висилок дипломатів з моменту вторгнення РФ в Україну», - заявив Маккаллум у своїй щорічній промові.

За його словами, що лише за останні роки було відхилено 100 запитів на дипломатичні візи росіянам, а цього року 600 російських чиновників було вислано з Європи, 400 з яких MI-5 визнало шпигунами.

«Ми продовжуємо інтенсивно працювати над тим, щоб зробити Великобританію найскладнішим можливим середовищем для російських таємних дій. Після того, як ми викрили 23 російських шпигунів, які видавали себе за дипломатів, ми відмовили з міркувань національної безпеки понад 100 дипломатичним візам...Серйозним моментом є те, що Великобританія повинна бути готова до російської агресії протягом багатьох років», - зазначив Маккаллум.

Олег Верлан

17 листопада, 2022