"Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО)

Традиційною смолоскипною ходою ввечері 29 січня активісти кількох національно-патріотичних організацій вшанували у Вінниці пам'ять Героїв Крут. За словами голови Вінницького осередку ГО "Центурія" Андрія Вербецького, організатори заготували сотню смолоскипів. Учасників акції було більше.

Традиційною смолоскипною ходою ввечері 29 січня активісти кількох національно-патріотичних організацій вшанували у Вінниці пам'ять Героїв Крут. За словами голови Вінницького осередку ГО "Центурія" Андрія Вербецького, організатори заготували сотню смолоскипів. Учасників акції було більше.   

"Може, дехто вважає цю дату траурною для української нації, а я скажу, що бій під Крутами - це взірець битви за свободу. За свободу потрібно воювати. Найбільше, що ми можемо зробити для української держави - віддати життя за неї. Сьогодні також кращі сини української нації віддають життя у новій битві проти російської навали", - говорить А.Вербецький.  

Запаливши смолоскипами, учасники ходи вирушили із Майдану Небесної Сотні до пам'ятника Січовим Стрільцям. Попереду несли великий банер з написом "Пам'ятай про Крути!", супровід колони забезпечували патрульні. Рух транспорту у бік Хмельницького шосе вимушений був дещо пригальмуватись, але не надовго, бо до пам'ятника хлорці та дівчата із смолоскипами дістались за лічені хвилини.

Уже там хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх, хто поліг за незалежність України.

"Молоді хлопці, які віддали свої життя з Україну, чітко розуміли, що вони йдуть на смерть заради волі нашої країни. Сьогодні, в новітній історії України, Герої Небесної Сотні, воїни АТО показують приклад для молоді", - сказав лідер ГО "Гідність Нації" Вадим Кудіяров.

Мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка Зоя Кузьменко, яка також разом з молоддю взяла участь у ході, каже, що за Україну краще було б жити, ніж гинути:

"Живіть довго. Будьте мудрими, спасайте свою державу. Вам жити у нормальній гарній державі. Думайте на виборах, ходять на вибори. Бо багато молоді просто ігнорують вибори, а потім виходить не знати що. І ми живемо так сьогодні, як проголосували вчора".

Голова ГО "Едельвейс" Роман Костишин Героїв Крут назвав "кіборгами" того часу.

"Вони не побоялися мокшанської навали, стали плечем до плеча і стримували набагато більшу армію - армію споконвічного ворога України - московську імперію. На жаль, як і сто років тому, ми досі з ними воюємо. Ми маємо шанувати подвиг Героїв Крут, адже він показує, що попри всі труднощі, які можуть бути в нашій країні, чвари, політичні дебати, Україна завжди вистоїть і відродиться з вогню, як Фенікс. Україна була, є і буде!", - каже Р.Костишин.

Завершилось зібрання біля памятника Січовим Стрільцям читанням Молитви українського націоналіста. Це - своєрідний священний текст для кожного, хто вважає себе українським націоналістом. Написав його наприкінці 1920-х років один з лідерів ОУН Осип Мащак.     

Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / "Це був взірець битви за свободу": у Вінниці смолоскипною ходою вшанували пам'ять Героїв Крут (ФОТО, ВІДЕО)