Три факти, які підтверджують підготовку до втечі росіян з Херсона

Новини Вінниці / Три факти, які підтверджують підготовку до втечі росіян з Херсона

Російські війська створили достатнє підґрунтя для швидкої втечі на лівий берег Дніпра для «зайняття більш вигідних позицій» за межами Херсону. Раніше про звільнення мста у найближчі тижні повідомляли у Києві. Підтверджують таку перспективу також у британській розвідці, посилаючись на певні зокрема вчинки «сакрального» характеру.

Росіяни вивезла з Херсона пам’ятники Ушакову та Суворову – російським полководцям, а потім й останки похованого там князя Григорія Потьомкіна, який у XVIII столітті окупував українські та кримськотатарські території. Фактично окупанти вирішили відчистити херсонську землю від залишків того, що нагадає про російське панування.

Це перший факт. Друге – це заява призначеного Росією гауляйтера Херсонщини Володимира Сальда про «виїзд» з міста понад 70 тисяч людей. Фактично це нагадує депортацію, адже людям пообіцяли «сертифікати» на житло в російських регіонах.

«У російській національній ідентичності Потьомкін тісно пов’язаний із завоюванням Росією українських земель у 18 столітті та підкреслює вагу, яку Путін майже напевно надає сприйнятому історичному виправданню вторгнення. Це символічне видалення Потьомкіна та депортація цивільного населення, ймовірно, випереджає намір Росії прискорити втечу із Херсонщини», - йдеться в повідомленні.

Про третій факт останніми тижнями повідомляють українські та закордонні джерела – відвід боєздатних російських частин на лівий берег та перекидання до правобережної Херсонщини «чмобіків» - саме так називають частково мобілізованих росіян, яких без відповідної підготовки як гарматне м'ясо кидають у бій російські генерали. Також можна додати і те, що «адміністрація» Сальда вже «отаборилась» у Генічеську – місті за 165 км від Херсону поблизу Криму. Саме туди перевезли всі органи цивільного керівництва окупованими районами області. 

Перші натяки на втечу з’явились понад 10 днів тому. Так, 18 жовтня Сальдо оголосив про так зване переміщення цивільних на лівий берег Дніпра. Пояснював він це нібито «небезпекою» затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. Окупанти поспішили звинуватити ЗСУ у підготовці «теракту». Потім російський генерал Сергій Суровікін, який керує війною РФ проти України, визнав, що ситуація під Херсоном є «непростою» і попередив про можливість ухвалення «непростих рішень».

У самому Херсоні містяни вже чудово розуміють, що от-от «зайдуть» ЗСУ, а росіяни тоді почнуть нещадно гатити по житловим кварталам. У місті нині військових не менше, ніж цивільних, які намагаються рідше виходити на вулицю. Підприємці вже відмовляються приймати російські рублі попри жорстку реакцію окупантів.  

У той же час росіяни дали місцевим жителям поблизу Херсона «дві доби на виселення з помешкань» та евакуацію. Про це повідомляє ОК «Південь». 

В Командуванні зазначають, що на шляхах так званої евакуації до тимчасово окупованого Криму встановлено додаткові блокпости, де діє ретельний огляд та перевірка цивільних.

Раніше у Генштабі ЗСУ зазначали, що РФ під час відходу із правого берега Херсонщини може вдатися до підриву житлових масивів, щоб перетворити окуповану ним територію на випалену землю.

Олег Верлан

29 жовтня, 2022