Третій «Рамштайн»: чого чекають від зустрічі міністрів в Україні

Новини Вінниці / Третій «Рамштайн»: чого чекають від зустрічі міністрів в Україні

Третя зустріч очільників оборонних відомств у форматі «Рамштайн» запланована на 15 червня у Брюсселі. Тема не змінна – військова підтримка України. На засідання зберуться представники Міноборони понад 40 країн, а очолить захід міністр оборони США Ллойд Остін.

Учасники зустрічі мають обговорити подальше надання військової допомоги Україні у війні з Росією. Це аксіома. Спікером зустрічі у штаб-квартирі НАТО стане Л.Остін. Як повідомили у Пентагоні, запрошення на засідання надіслали міністрам оборони та начальникам штабів збройних сил з усього світу. За підсумками зустрічі Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі дадуть прес-конференцію.

Чого очікують в Україні від третьої зустрічі? Лише зброї та підтвердження того, що країни на боці Києва.

Радник голови ОП Михайло Подоляк навіть проанонсував, що для завершення війни з РФ українським збройним силам потрібні кілька тисяч одиниць важкої техніки.

 

Втім, його вже розкритикували у коментарях за «мінімальне замовлення». Дописувачі звергнули увагу, що у Росії задіяно 2 тисячі танків, ще тисяча у резерві. Тож ЗСУ потребує щонайменше 2000 одиниць цього виду зброї для того, щоб мати певну перевагу.

Однак, «заявка» Подоляка навіть в оголошеному варіанті виглядає «завищеною» для тих, хто відвідає зустріч. Лише Штати знатні задовільнити за кілька місяців такі потреби, а решта передати обмежену кількість.

Приміром, затребуваної кількості танків немає навіть на озброєнні німецького Бундесверу. Хоча тамтешні виробники готові всіляко забезпечити бронетехнікою, але у Берліні традиційно зволікають зі «згодою».   

Чи озвучать у Брюсселі конкретну відповідь зі строками та обсягами? Сумнівно. Скоріше, Україна може розраховувати на моральну підтримку та поступову передачу окремих партій.     

Напередодні зустрічі «Рамштайн-3» Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові з американським генералом Марком Міллі попросив прискорити процес надання Україні артилерії калібром 155 мм.

За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, проведення засідання Контактної групи означає, що партнери продовжать працювати над питанням підтримки нашої армії в протистоянні агресору. При цьому Данилов зазначив, що кроки, які робляться зараз, потрібно було робити раніше.

«Однак, якщо вони це зроблять «завтра», то ми також будемо вдячні», - пояснив секретар Ради нацбезпеки.

Чи задоволені у Києві підсумками минулого засідання?

Попередня зустріч пройшла в режимі онлайн 23 травня та зібрала 47 учасників. Тоді 20 країн оголосили про нові пакети допомоги, включаючи боєприпаси для артилерії, танки, системи берегової оборони, бронетехніку. Було анонсовано передачу озброєнь від Данії для захисту українського узбережжя, нові постачання зброї від Італії, Греції, Норвегії та Польщі.

Міністр оборони Олексій Рєзніков назвав зустріч успішною та зазначив, що Україна отримала підтвердження про передачу пускових установок та протикорабельних ракет «Гарпун».

Одним із очікувань української сторони від травневих переговорів «Рамштайн-2» було надання високоточних реактивних систем залпового вогню. Після кількох тижнів обговорень у США ухвалили рішення про передачу РСЗВ HIMARS. Також у Великій Британії погодили постачання Україні установок M270 з дальністю до 80 кілометрів.

Олег Верлан

13 червня, 2022