«Суперзброя» Путіна нищиться в Україні: кремлівський диктатор залишився без свого технологічного козиря

Новини Вінниці / «Суперзброя» Путіна нищиться в Україні: кремлівський диктатор залишився без свого технологічного козиря

Путін оголошував балістичні ракети «Кинжал» своєю «суперзброєю», яка відіграє важливу роль у військовій доктрині Кремля. Проте українська ППО нині вже їх збиває.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії у Twitter.

Як зазначається у зведенні, 14 грудня російські ВПС вперше з серпня 2023 року (тоді було нанесено удар по Вороновиці Вінницької області) застосували балістичну ракету повітряного базування «Кинджал». Росія запустила як мінімум одну ракету центральною Україною, ймовірно, націлену на військовий аеродром у Старокостянтинові.

За даними британської розвідки, «Кинджал» один із шести видів «суперзброї», заявлених президентом Путіним у 2018 році, покликаний відіграти важливу роль у майбутній військовій доктрині Росії. У війні з Україною Росія зберігає цю зброю для того, що вона вважає цінними та добре захищеними цілями.

«Багато із запусків, ймовірно, не досягли намічених цілей, тоді як Україні також вдалося перехопити атаки цієї нібито «непереможної» системи», - зазначають у Міноборони Британії.

Слід зазначити, що саме ЗРК Patriot довели свою ефективність проти російського «Кинджала». Наприкінці листопада речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що після отримання Україною деяких зразків західних систем ППО Збройні сили змогли вражати гіперзвукові та балістичні ракети.

«Зараз ми вже маємо 15 збитих «Кинжалів». Плюс ще десятки збитих балістичних ракет, які летіли на Київ. Patriot себе показав», - зауважив полковник.

Крім того, 14 грудня російська армія атакувала Старокостянтинів у Хмельницькій області ракетами «Кинджал». 

«Про наслідки, тим більше роботи «Кинджалів», а це був Х-47 «Кинжал», ми не говоримо. Нехай ворог робить свої висновки. Не даватимемо інформацію, куди вони цілили, потрапили чи не потрапили», - сказав Ігнат.

Олег Верлан

19 грудня, 2023