Суїцид чи спланована демілітаризація? У Брянській області РФ збили два російські вертольоти та літак

Новини Вінниці / Суїцид чи спланована демілітаризація? У Брянській області РФ збили два російські вертольоти та літак

Дивні події відбуваються на російській Брянщині. Російська ППО нищить повітряні цілі Міноборони РФ. Так, 13 травня російські пропагандисти написали про збиття літака Су-34 і двох вертольотів.

Про нищення власної техніки повідомляють одразу декілька популярних у РФ ресурсів, зокрема ReadovkaТАССРБК, "Осторожно, новости", BBC Russian

Пропагандисти подають інформацію обережно. Вони вказують, що один вертоліт розбився в місті Клинці, інший у села Сурецький Муравей. Щонайменше один екіпаж загинув. Спочатку повідомлялося, що вертоліт у Клинцях був збитий - люди чули вибух перед падінням. Пізніше кремлівські ЗМІ написали, що падіння сталося через пожежу двигуна.

Надзвуковий винищувач-бомбардувальник Су-34 упав недалеко від українського кордону. Російські ЗМІ пишуть, що на території Клинцовського району введено план-перехоплення, там шукають «диверсантів, які могли збити гелікоптер і винищувач». Зазначається, що між збитим у Клинцях гелікоптером та літаком – понад 40 кілометрів.

Російська служба ВВС наголошує, що деякі російські пропагандистські канали висловлюють нічим не підтверджені припущення, що вертольоти й літак були збиті українськими зенітниками із застосуванням отриманих ними західних далекобійних систем. Інші - також без підтверджень - пишуть про диверсійні групи українців із переносними зенітними комплексами на території Росії. 

Точної версії немає, однак відомо, що екіпажі одного вертольота та літака точно загинули.

Отже, у Росії не сформували чітку «версію» того, що сталось.

P.S. Пізніше російські "воєнкори" вказали, що збито ще й другий літак - Су-35. 

Олег Верлан

13 травня, 2023