Суд на Вінниччині скасував штраф від ТЦК

Новини Вінниці / Суд на Вінниччині скасував штраф від ТЦК

На Вінниччині суд скасував постанову ТЦК, згідно з якою чоловіка було оштрафовано на 17 тисяч гривень за непред’явлення військово-облікового документа.

Згідно з інформацією Судово-юридичної газети, 4 липня 2024 року чоловік отримав постанову від 20 червня 2024 року, якою начальник ТЦК притягнув його до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 210-1 КУпАП та наклав штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

В оскаржуваній постанові було зазначено, що 11 червня 2024 року чоловіка доставили до ТЦК прикордонники. Під час перевірки бази даних системи Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів АІТС «Оберіг» було встановлено, що він перебуває на військовому обліку. Однак чоловік не пред’явив свій військово-обліковий документ, що й стало підставою для накладення штрафу.

Суд, розглядаючи справу, зазначив, що відповідно до ч. 3 ст. 210-1 КУпАП передбачена відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період. Однак, згідно з приміткою ст. 210 КУпАП, положення цієї статті не застосовуються, якщо необхідні персональні дані можуть бути отримані з електронних реєстрів.

Ямпільський районний суд Вінницької області, ухваливши рішення від 17 липня 2024 року у справі 153/1044/24, постановив, що ТЦК не мав підстав для притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності, оскільки його дані вже були доступні в реєстрі «Оберіг». У зв'язку з цим суд скасував постанову ТЦК і визнав штраф незаконним.

 

Михайло Білик

24 липня, 2024