Стамбульські висновки: попередньо домовилися про деблокаду для вивезення зерна трьох українських портів

Новини Вінниці / Стамбульські висновки: попередньо домовилися про деблокаду для вивезення зерна трьох українських портів

Під час зустрічі між Україною, ООН, РФ та Туреччиною у Стамбулі сторони домовилися про деблокаду трьох українських портів для експорту зерна. Всі судна перевірятимуть ВМС Туреччини.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на особу, знайому з ходом переговорів.

Нагадуємо, вчора у Стамбулі відбулися чотиристоронні перемовини між Україною, ООН, РФ та Туреччиною щодо деблокади українських портів для експорту зерна.

Попередньо сторони узгодили такий механізм: зерно може відправлятися з трьох українських портів у конвоях у супроводі українських кораблів, одночасно діятиме режим припиненням вогню для захисту суден у географічних межах. Частково буде проведене розмінування.

Достеменно відомо, що один з цих портів – морський порт Одеси. Також, за даними українського Forbes, деблокада стосуватиметься сусідніх портів: Чорноморського та Південного.

Наступним пунктом домовленості є те, що Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають в українські порти. Раніше держава-агресор Росія хотіла перевіряти їх одноосібно, адже заявляла, що ці судна можуть використовуватися для транспортування західної зброї в Україну. 

Крім того, ООН створить командно-контрольний центр у Стамбулі для моніторингу рівня загрози для суден.

Залишається узгодити технічні деталі, зокрема те, як будуть розміновані українські порти. Україна спочатку повідомила ООН, що безпечний прохід може бути прокладений через заміноване море, але плаваючі міни також повинні бути знешкоджені.

Проте, наголошує співрозмовник WSJ, говорити про неминучість підписання домовленостей зарано. Крім того, делегація РФ поки не отримала «зелене світло» під Владіміра Путіна.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш назвав переговори «важливим кроком» на шляху до забезпечення безпечного і надійного експорту.

«В Стамбулі ми побачили важливий крок-крок вперед - до забезпечення безпечного і надійного експорту українських харчів через Чорне море. У світі, затьмареному глобальною кризою, сьогодні у нас нарешті з'явився промінь надії», - сказав він.

За його словами, було досягнуто згоди за кількома спірними пунктами.

«Тепер же буде потрібно чимало технічної роботи, щоб матеріалізувати прогрес, досягнутий за столом переговорів», - заявив Гутерріш.

На його думку, обнадійливі новини зі Стамбула «демонструють важливість діалогу». При цьому генсек попросив не забувати, що переговори йдуть на тлі загибелі українців.

«Був зроблений важливий крок на шляху до досягнення всеосяжної угоди. Але ми не повинні забувати, що переговори проходять в розпал кривавого конфлікту. Люди як і раніше гинуть. Обнадійливі новини зі Стамбула демонструють важливість діалогу», - додав він.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники чотиристоронніх переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом. За його словами, наступного тижня делегації України та Росії знову зустрінуться в Туреччині, щоб узгодити всі деталі і підписати відповідну угоду.

«Україна запропонувала сформувати базовий алгоритм функціонування навігації в Чорному морі. Це дозволить забезпечити експорт українського зерна та гарантуватиме продовольчу безпеку мільйонам людей по всьому світу», – зазначив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

Крім того, він підтвердив, що за результатами переговорів сторони домовились сформувати спільний координаційний центр під егідою ООН, який буде розташовано у Стамбулі.

«Його завданням буде здійснення загального моніторингу та координації безпечної навігації у Чорному морі», – уточнив керівник ОП.

Як відомо, російська, українська та турецька військові делегації зустрілися з посадовцями ООН у Стамбулі у середу для переговорів щодо відновлення експорту українського зерна на тлі загострення глобальної продовольчої кризи.

Олег Верлан

14 липня, 2022