Стали за кухонну плиту: у Вінниці український Дід Мороз готував солянку, а депутати - млинці та білий вінегрет

Новини Вінниці / Стали за кухонну плиту: у Вінниці український  Дід Мороз готував солянку, а депутати -  млинці та білий вінегрет

Сьогодні, 12 грудня, в експоцентр Вінницької торгово-промислової палати вінничан заманював запах смаколиків. Тут у виставковій залі чиновники та депутати розгорнули справжню кухню. Готували автентичні страви Поділля, аби підтримати Анжеліку Фалейтор. Дев'ятнадцятирічна дівчинка з діагнозом ДЦП пережила чимало операцій, однак шанс ходити самостійно її дають харківські медики. Щоб розпочати лікування, потрібно зібрати понад 50 тисяч гривень. Тож кошти, зібрані під час благодійної акції, підуть на операцію дівчинки.

Сьогодні, 12 грудня, в експоцентр Вінницької торгово-промислової палати вінничан заманював запах смаколиків . Тут, у виставковій залі, чиновники та депутати розгорнули справжню кухню. Готували автентичні страви Поділля, аби підтримати Анжеліку Фалейтор. Дев'ятнадцятирічна дівчинка з діагнозом ДЦП пережила чимало операцій, однак шанс ходити самостійно їй дають харківські медики. Щоб розпочати лікування, потрібно зібрати понад 50 тисяч гривень. Тож кошти, зібрані під час благодійної акції, підуть на операцію дівчинки.

"В рамках десятої, ювілейної  виставки "Руками створена краса" проводимо благодійну акцію - "Депутатська кухня". Під час неї нардепи, а також депутати обласної і міської рад, готують страви подільської кухні. Люди, яких пригощаємо, роблять свій благодійний внесок у спеціальну скриньку. Кошти підуть на операцію Анжеліці. Сьогодні ми готували бершадські млинці з солоним сиром і кропом, білий борщ та горохляники, голендерський салат з картоплі та огірків, а також ямпільський білий вінегрет . Останній, приміром, робиться без буряка та моркви, там всі інгредієнти білі. Моркву можна замінити селерою, але її не всі люблять, і вона достатньо сильний алерген. Тож у нас він сьогодні із картоплі, білої квасолі, заквашеної капусти і цибулі. Заправлений він домашньою олією, а також обов’язково приправою "чорнушка", яку за кордоном називають чорним кунжутом", - розповіла дослідник подільської кухні Олена Павлова .

За кухонну плиту сьогодні у Вінниці став і український Дід Мороз - Олександр Шемет . Вінничан він пригощав своєю фірмовою солянкою. Серед звичних інгредієнтів - п’яти видів м'яса, він додав і жмеринський мед.

До приготування долучилася і сама  Анжеліка. Ті, хто не потрапив сьогодні на благодійну акцію, але мають велике бажання допомогти дівчинці  фінансово, можуть перерахувати кошти на її картку Приват-банку 5168757308963497 (Фалейтор Анжеліка Олександрівна).

Нагадаємо, ярмарок унікальних сувенірів стартував у Вінниці.

 

Катерина ГОРБАТЮК