Справу вінницького «ЦМСУ» слідчі СБУ розслідують за двома напрямками

Новини Вінниці / Справу вінницького «ЦМСУ» слідчі СБУ розслідують за двома напрямками

Після «галасливого» для Вінниці 5 серпня, коли співробітники СБУ проводили обшуки у приміщенні ТОВ «ЦМСУ», а певний ажіотаж був пов'язаний з візитом до міста журналістів телеканалів з орбіти В.Медведчука, можливим гальмуванням розсилки платіжок зі сумами за комунальні послуги та «політичним замовленням» кримінального провадження, виник деякий вакуум. Про теми нібито забули – і силовики, і вінничани. За неофіційної інформацією від джерел VinMedia, умовно претензії силовиків до приватної фірми можна поділити на дві частини.

Після «галасливого» для Вінниці 5 серпня, коли співробітники СБУ проводили обшуки у приміщенні ТОВ «ЦМСУ», певний ажіотаж був пов'язаний з візитом до міста журналістів телеканалів з орбіти В.Медведчука, можливим гальмуванням розсилки платіжок зі сумами за комунальні послуги та «політичним замовленням» кримінального провадження, виник деякий вакуум. Про теми нібито забули – і силовики, і вінничани. За неофіційної інформацією від джерел VinMedia, умовно претензії силовиків до приватної фірми можна поділити на дві частини.

Нагадаємо, у межах відповідного кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, санкціоновані слідчі дії (обшуки) було проведено «за адресами місцезнаходження низки суб’єктів господарювання Вінницького регіону та житловими приміщеннями фігурантів кримінального провадження».

За стислою офіційною інформацією криється розслідування щодо посадових осіб ТОВ «Центр муніципальних систем управління».

В матеріалі VinMedia вказується, що претензії силовиків орієнтовані у двох напрямках.

Перша стосується можливого заниження вартості цілісного майнового комплексу комунального підприємства з такою ж назвою, яке було придбано ТОВ «ЦМСУ». Мова йде про будівлю площею 600 кв.м, кошти (близько 600 тисяч гривень) на рахунку ліквідованого КП і клієнтську базу, яку можна вважати інтелектуальної власністю. Приватна фірма купила фактично все, що належало КП за 1,6 млн, а це, як припускають у СБУ, значно дешевше від реальної вартості.

Друга претензія стосується того, що постачальники послуг закладають у тариф для населення вартість послуг «ЦМСУ», а далі ТОВ нібито, це теж поки припущення, «виводить» кошти через ФОП, які надають послуги вже цій фірмі.

Чому у СБУ лише зараз почали «пришвидшуватись» у розслідуванні, яке відкрито у січні, адже ТОВ існує декілька років? За даними джерел NaПарижі причина у нинішньому курсі спецслужби та зокрема місцевого керівництва.

У свою чергу, у «ЦМСУ» ще 5 серпня заявляли про політичний підтекст «справи». Можливо, у цьому є сенс, незабаром місцеві вибори, тому можливе бажання окремих офіцерів саме зараз «похитати» міську владу, яка колись ініціювала створення такого Центру для зручності вінничан.    

Олег Верлан

12 серпня, 2020