Справу незаконного добування піску на Вінниччині на 42 млн передали до суду. Підприємцю загрожує до 6 років за ґратами

Новини Вінниці / Справу незаконного добування піску на Вінниччині на 42 млн передали до суду. Підприємцю загрожує до 6 років за ґратами

Прокурорами Спеціалізованої екологічної прокуратури Вінницької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 46-річного директора приватного підприємства. Його обвинувачують у незаконному видобуванні надр поблизу Турбова Вінницького району.

Про це повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури та відділі комунікацій обласного главку поліції.

Досудовим розслідуванням установлено, що приватне підприємство від жовтня 2021 року по серпень 2022 року здійснювало промислове видобування піску, не маючи на це спеціального дозволу. Товариство, яке орендувало земельну ділянку на території Турбівської громади.

У зазначений період незаконно було видобуто 47 тис. м3 піску на земельній ділянці площею 12 га, чим завдано шкоди навколишньому природному середовищу на суму понад 42 млн грн.

Також експертизою встановлено, що оброблювальна ділянка зазнала ознак негативного антропогенного впливу, її екосистема набула незворотних порушень і не може бути відновлена до початкового стану.

21 червні зловмиснику було повідомлено про підозру, а 31 серпня зібрані матеріали досудового розслідування з обвинувальним актом скеровані до суду.

Оперативний супровід досудового розслідування здійснювали працівники Управління стратегічних розслідувань Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Процесуальне керівництво - Спеціалізована екологічна прокуратура Вінницької обласної прокуратури.

За вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) Кримінального кодексу України, обвинуваченому загрожує до 6 років увезення.

Макс Мельник

1 вересня, 2023