Соледар досі під синьо-жовтим прапором – ISW

Новини Вінниці / Соледар досі під синьо-жовтим прапором – ISW

Фейкові заяви російських пропагандистів про нібито контроль над містом Соледар та оточенням Бахмута не відповідають дійсності.

Про це йдеться у новому звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Російські загарбники намагалися й намагаються взяти під контроль Соледар, задіявши велику кількість штурмових груп, сформованих із «вагнерівців» - не тільки зеків, а й професійних вояків. Але всі їхні спроби закінчуються черговим фіаско.

У CNN визначили все місто як «сіру зону», яку стовідсотково не контролює жодна зі сторін.

Аналітики ISW наголошують, що, незважаючи на кілька заяв росіян про те, що те нібито місто впало і Бахмут ризикує опинитися в неминучому оточенні, реальність інша. Лише 10 січня спостерігали візуальне підтвердження присутності «вагнерівців» у центрі Соледара – окупанти виклали фото поблизу міськради.

«Реальність поквартального контролю над місцевістю в Соледарі затемнюється динамічним характером міських боїв. Російські війська вже протягом кількох місяців значною мірою намагаються досягти значних тактичних успіхів у районі Соледара», – йдеться у публікації.

Аналітики додали, що навіть якщо брати за чисту монету «найгучніші» заяви росіян, це не віщувало б негайного оточення Бахмута.

Інформацію, що Соледар досі залишається українським, зранку 11 січня підтвердив командир окремої тактичної групи аеророзвідки S.A.R.G. з позивним Мадяр.

«СОЛЕДАР: протягом 6-ти годин, що минули, без суттєвих змін. Ніяких реалізованих котлів, ультиматумів чи чутливого успіху хробаків відносно меж станом на 01:00 ночі», – написав він на своїй сторінці в Телеграмі близько 07.00 години, 11 січня.

Вночі журналіст Юрій Бутусов повідомив, що «російські канали розповсюджують дезінформацію по обстановці на фронті. Ніяких оточень наших військ немає».

«(46-а) бригада керована та вмотивована, багато бійців відкрили або значно збільшили на особистому рахунку кількість знищених ворогів, артилерія на 105 мм гарматах працює дуже точно. Наше командування приділяє значну увагу цьому району.

З кожним підрозділом у командування ЗСУ, НГУ, ДПСУ в цьому районі є звязок, це головне для управління і для взаємодії. Не у всіх і не все виходить добре, але о проблемах будемо говорити пізніше. Зараз важливо, що у нас є значні сили, і усі можливості діяти адекватно обстановці», - зазначив він.

Олег Верлан

11 січня, 2023