Смог у Києві: люди скаржаться на запах гуми, можна припустити підпал сміттєзвалища

Новини Вінниці / Смог у Києві: люди скаржаться на запах гуми, можна припустити підпал сміттєзвалища

Вранці 19 березня Київ огорнув густий смог. У повітрі стоїть нестерпний сморід. Існує декілька версій, проте, вочевидь, це пов'язано зі зміною рози вітрів, підпалом міського сміттєзвалища та сусідством із згарищами. Люди скаржаться на запах гуми.

Як повідомили у Київській міській державній адміністрації, незначне задимлення, що наразі спостерігається у столиці, пов'язано зі зміною погодних умов, зокрема напрямком вітру.

«За даними фахівців якість повітря відповідає нормам. Але просимо не відкривати вікна та не виходити з дому без необхідності», – наголосили в КМДА.

Зі свого боку радник голови МВС України Вадим Денисенко повідомив, що смог над Києвом пов'язаний зі сміттєзвалищем, що догорає біля Нових Петрівців. Іншою причиною від також назвав безвітряну погоду – як тільки вітер з‘явиться, смог від роботи теплоелектростанцій і димів від загорянь в околицях Києва розвіється.

За даними сервісу IQAir, концентрація забруднювачів у повітрі української столиці у 19,9 разів перевищує норму, рекомендовану ВООЗ. Індекс якості повітря суттєво впав на території практично всіх районів міста – українська столиця зараз третя за забрудненням у світі.

Найважча ситуація, судячи з даних сервісу, у південно-західних районах Києва. Тобто в районі Голосіїв та двох Борщагівок. На захід від Києва фіксується велика кількість пожеж – близько 15-ти. Зосереджені вони у місцях, де ведуться інтенсивні бої, що й могло стати причиною проблем з якістю повітря.

Проте за наявною інформацією, ні в Києві, ні в Київській області як над підконтрольною, так і тимчасово окупованою територією пожеж не зафіксовано. За прогнозами фахівців, таке явище спостерігатиметься кілька найближчих днів.

Зазначимо, вчора внаслідок ворожого обстрілу з важкої артилерії села Нові Петрівці на Київщині загинула дворічна дитина, четверо осіб дістати численних травм. Поблизу населеного пункту на площі 120 тис кв. мрозташоване сміттєзвалище. Можна припустити, що воно підпалене.

Олег Верлан

19 березня, 2022