Смог чи туман над Вінницею? На припущення активістів фахівці наводять факти

Новини Вінниці / Смог чи туман над Вінницею? На припущення активістів фахівці наводять факти

Вже тиждень у Вінниці, особливо ввечері і з ранку, спостерігаються «жахливі» тумани. Серед містян ширяться побоювання, що у повітрі надмірна кількість чадного газу, і з цим пов’язують погіршення самопочуття. Додають тривожних настроїв і новини зі столиці… Вінницький метеоролог Юрій Власов запевняє, що рівень СО весь тиждень є меншим за норму, а тумани виникли через антициклон, який «висить» над Україною, та температуру вищу за норму.

Уже тиждень у Вінниці, особливо ввечері і вранці, спостерігаються «жахливі» тумани. Серед містян ширяться побоювання, що у повітрі надмірна кількість чадного газу, і з цим пов’язують погіршення самопочуття. Додають тривожних настроїв і новини зі столиці… Вінницький метеоролог Юрій Власов запевняє, що рівень СО весь тиждень є меншим за норму, а тумани виникли через антициклон, який «висить» над Україною, та вищу за норму температуру.

Чому саме смог лякає? Періодично пересічного українського глядача шокують кадри з китайських мегаполісів, які потерпають від чадних газів. Зрозуміло, у містах з десятками мільйонів автівок при певних погодних умовах таке явище цілком логічне. Але навіть 3-мільйонний Київ для Китаю є досить посереднім містом з «третього десятку» за населенням. А 400-тисячна Вінниця – рівень фактично «райцентру» у глибинці Піднебесної.   

Але… Вранці 20 жовтня про підвищення рівня чадного газу в повітрі над Україною в Facebook написав екоактивіст Євген Сойкін.

«Над Україною зараз найвища концентрація CO в світі, порівнянна з промисловими районами Китаю або Нью-Йоркської агломерації! Але у нас і близько немає такої концентрації людей і підприємств», - пост «аполікаптичного» змісту миттєво привернув до себе увагу.

Фото: туман у Вінниці 

Це повідомлення перепостив голова комітету житлово-комунального господарства, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища в громадській раді при Київській МДА Олег Попенко. З його подачі до «проблеми» проявили зацікавленість ЗМІ.

«Гордон» провів власне дослідження ситуації. Якщо вірити даним сервісу Windy, на який посилається екоактивіст, якість повітря в Україні страшенна. Концентрація СО в атмосфері над Україною відповідає рівню Китаю. При цьому Китай - лідер по емісії вуглекислого газу, на нього припадає майже третина світових викидів, тоді як на Україну - 0,6%.

У динаміці ситуація виглядає наступним чином: зони забруднення формуються вночі, досягаючи піку після півночі; до полудня рівень чадного газу знижується, наближаючись до допустимих норм; ввечері рівень CO знову починає рости. Проте це стосується окремих зон навколо Києва та прикарпатському регіоні. На Вінниччині жодних перевищень не спостерігається.

Втім як зазначає портал Texty.org.ua, і Windy, і Nullschool, судячи зі всього, користуються даними американських супутників. А от дані європейської служби CAMS, засновані на інформації з супутників Європейського космічного агентства, показують, що концентрація окису вуглецю над Україною є не настільки високою.

Офіційні державні джерела однозначні у висновках – немає підстав для паніки. Центральна геофізична обсерваторія (ЦГО) імені Срезневського 21 жовтня повідомила, що «концентрації оксиду вуглецю в останні дні залишалися в своїх звичних параметрах».

«У Києві максимальні разові концентрації оксиду вуглецю на стаціонарних постах коливалися в межах 0,4-1,0 ГДК (гранично допустима концентрація), у Вінниці - 0,3-0,4 ГДК, в Харкові - 0,3-0,8 ГДК, в Кропивницькому - 0,6 ГДК. В цілому, за останні дні концентрації оксиду вуглецю, які характеризувалися б як високі, на мережі моніторингу гідрометслужби не зареєстровані», - заявили в обсерваторії.

За словами керівника вінницького відділення Укргідрометеоцентру Юрія Власова, хоча листя в області та місті палять, але смогу немає. Показники СО в нормі.

«Хоча нині доволі тепло. Середня температура тижня на 3 градуси перевищує середньостатистичну. Це результат глобального потепління. Чому цілий тиждень стоять тумани? Над нами «завис» антициклон, через який і утворилася мряка», - поясняє спеціаліст.

Олег Верлан

25 жовтня, 2019