Служба Безпеки підбила підсумки кібервійни у 2017 році. Серед засуджених - вінничанин

Новини Вінниці / Служба Безпеки підбила підсумки кібервійни у 2017 році. Серед засуджених - вінничанин

Інформаційний напрямок є одним з найскладніших в умовах гібридної війни. Про нього рідко згадують у ЗМІ. Втім, у вітчизняній спецслужбі нагадали про певні перемоги протягом 2017 року, які стосуються виявлення підривної діяльності в Інтернеті.

Інформаційний напрямок є одним з найскладніших в умовах гібридної війни. Про нього рідко згадують у ЗМІ. Втім, у вітчизняній спецслужбі нагадали про певні перемоги протягом 2017 року, які стосуються виявлення підривної діяльності в Інтернеті.

Як зазначають у прес-службі СБУ, протягом року співробітники підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки припинили діяльність 388 зловмисників, які вважаються причетними до адміністрування та модерування антиукраїнських веб-сайтів.

За їхніми матеріалами зареєстровано 43 кримінальні провадження щодо агітаторів, які розповсюджували переважно у російському сегменті соцмереж дописи із антидержавницькими закликами або стосовно проведення масових заворушень.

За рік до суду внесено 36 обвинувальних вироків власникам та адміністраторам антиукраїнських спільнот та сторінок у соцмережах. Їхні дії кваліфіковані за ст. 109  (насильницька зміна чи повалення конституційного ладу), ст. 110  (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) КК України.

Одна зі справ стосується вінничанина. Так, 9 листопада Вищий спеціалізований суд України за скрагами як захисту, так і прокуратури розглянув справу 24-річного Олексія Кузічкіна щодо пом’якшення покарання. Чоловіка було визнано винним в організації у 2014-му «референдуму».

Нагадаємо, три роки тому він розмістив в проросійських групах «Вести «ЛНР» та «Новости «Новороссии» інформацію про «референдум» щодо «самостійності» Вінницької області та створення в межах її території так званої «ВНР». Чоловіка вирахували та затримали.

Щоб «відбілити» вінничанина, його адвокат наполягав на тому, що обвинувачений таким чином хотів увійти в довіру «організації» та розкрити «все із середини». Також захисник наполягав на тому, що Кузічкін перебуває на обліку в спеціалізованій лікарні і насправді не діяв адекватно. Інакше кажучи, має певні розлади.

Касаційна інстанція винесла ухвалу, залишивши без змін вирок попередніх судів. Відтак Кузічкіну доведеться відсидіти за ґратами 3 роки за сепаратизм. До речі, його прізвище не фігурували у списку тих, кого бажали обміняти 27 грудня.

Далі. У 2017 році співробітники СБУ зупинили використання міжнародними злочинними угрупуваннями 24 сайтів в українському сегменті Інтернет, через які відбувалась координація терористичної та іншої протиправної діяльності.

Припинено також функціонування мережі з 10 інформаційних Інтернет-сайтів, яка була створена російськими спецслужбами для поширення неправдивих повідомлень маніпулятивного характеру. Ресурси, які входили в мережу, були зареєстровані з використанням викрадених на території РФ паспортів українських заробітчан.

Щодо «атаки» влітку на сайти держустанов, то СБУ заявляє про масштабні профілактичні заходи з локалізації загроз сайтам доменної зони «gov.ua». Аналітики Служби підрахували, що понад 2,5 тисячі ресурсів цієї доменної зони працювали із численним порушеннями законодавства. Певні заходи вжиті. Спецслужба запевняє про попередження загрози функціонуванню понад 60 державних інформресурсів.

Олег Верлан

28 грудня, 2017