Скільки у росіян ракет Х-22, які влучили у багатоповерхівку у Дніпрі та ТЦ у Кременчуку

Новини Вінниці / Скільки у росіян ракет Х-22, які влучили у багатоповерхівку у Дніпрі та ТЦ у Кременчуку

Росія може мати ще сотні ракет Х-22, які не можуть збивати ЗСУ. Україна також раніше володіла боєприпасами такого типу, але передала частину з них Росії як оплату боргів за газ, а решту утилізувала, порізавши на брухт.

Про це на брифінгу в медіацентрі «Україна – Укрінформ» розповів речник Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат.

Він укотре наголосив, що ракети Х-22 неможливо збити тими засобами ППО, які Україна наразі має на озброєнні. Речник зазначив, що російські терористи, які завдали удару по Дніпру 14 січня, дислокуються зараз на аеродромі «Шайківка» (розташований на заході Калузької області, поблизу Смоленської області) в Росії, і нагадав, що українські спецслужби вже з'ясували їхні особи. Ігнат висловив упевненість, що їх неодмінно буде покарано.

За його словами, сьогодні досить просто знайти такі списки та поіменно дізнатися про всіх – і тих, хто виконував наказ, і тих, хто його віддавав.

Нагадаємо: раніше у ЗСУ повідомили, що не мають вогневих засобів, здатних збивати ракети Х-22, яких від початку військової агресії Росії по території України було випущено понад 210.

Для цього потрібні ЗРК, які в перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами. Йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 або SAMP-T. Вони здатні перехоплювати надзвукові повітряні цілі.

Олег Верлан

16 січня, 2023