Скільки дороговартісних ракет Х-101 залишилось у Росії

Новини Вінниці / Скільки дороговартісних ракет Х-101 залишилось у Росії

Ракетні удари 28 квітня та 1 травня росіяни здійснювали переважно крилатими ракетами Х-101/Х-555. Першою з них росіяни пишались, як виключно власною розробкою, яку складно збити. Українська ППО довела хибність такого твердження. Однак, людські жертви при влучанні у житлову забудову в Умані та Павлограді, вкотре провокують питання, а скільки ще у росіян є цих ракет?

Почнемо з того, що розроблена у 1999 році конструкторським бюро «Радуга» ракета Х-101 за приблизними оцінками коштує до $14 млн. Це найдорожча ракета з тих, що «летять» в Україну.

Російські джерела запевняють, що у ракети використовується головка самонаведення, тому теоретично при дальності польоту у 5500 км вона здатна знищувати рухомі цілі з точністю влучення до 10 м. Тобто удар по уманській багатоповерхівці був свідомим актором тероризму. Також ракета змінює курс у польоті, тому її начебто складно збити. Фактично цією розробкою росіяни дуже пишались.  

Хронологія використання

Вперше під час війни росіяни застосовували Х-101 для авіаударів по Вінницькому аеропорту у Гавришівці 6 березня 2022 року. Тоді одну ракету було збито зі звичайного кулемету. Інша влучила в ємності з паливом і будівлю. Російський диктатор В.Путін ще скаржився на те, що таку коштовну ракету «витратили на Вінницю»…

Далі 23 квітня по Одесі росіяни випустили 6 таких крилатих ракет (Х-101 або радянської розробки Х-555), дві з яких були збиті системами ППО, 4 інші влучили по житловій багатоповерхівці та військовому об'єкту. Через атаку загинули 8 осіб (у тому числі немовля), близько 20 людей зазнали поранень.

26 червня російські війська завдали ранкового ракетного удару по Києву - з 6 ракет дві збили ППО. Влучання по житловій будівлі та дитячому садку.

15 липня російські війська здійснили пуск 8 ракет Х-101. Одну збив винищувач поруч з Білою Церквою, 4 з них знешкодила ППО над Дніпром. Інші завдали удару по об'єктах інфраструктури Дніпра та Кременчука.

2 серпня було випущено 8 крилатих ракет типу Х-101 (Х-555) у напрямку центральних, південних та західних областей України. 7 із 8 ракет збито ППО ПС. На жаль, було 1 влучання на Львівщині.

У січні 2023 року було зафіксовано випадки затирання серійних номерів на ракетах Х-101 з метою приховати дату їхнього виробництва.

Так от, 26 січня 2023 року повітряні сили України збили ракету Х-101 у Вінницькій області. Ракета впала в полі в доволі «цілому» стані для подальшого вивчення її будови та складових. Зокрема, в ній зберігся пристрій Л-504 для відстрілу радіолокаційних пасток.

Вночі 28 квітня 2023 року, вперше після майже півторамісячної перерви, з літаків російської стратегічної авіації був здійснений черговий масований ракетний обстріл, було випущено 23 крилаті ракети Х-101/Х-555, із них 21 ракету було збито силами та засобами ППО. Серед випущених ракет принаймні одна Х-101 була виготовлена в першому кварталі 2023 року. Однак, внаслідок ракетного удару в Умані було пошкоджено близько 10 багатоквартирних будинків, в одному з них знищено цілий під'їзд з численними жертвами серед цивільного населення. Також від цього обстрілу ракетою у Дніпрі було вбито мати з трирічною дитиною.

А 1 травня ППО збила 15 з 18 ракет цього типу. У Павлограді постраждали житлова забудова та три десятки людей.

Виробляють із запасом

Зазначимо, ця ракета виконана на новій технологічній основі, має, згідно із заявами російських чиновників, виключно російське комплектування. Використовує комбіновану систему наведення: інерційна система з оптико-електронною корекцією; на кінцевій ділянці використовується головка самонаведення. Може отримувати комплексну інформацію і за маршрутом, і за координатами цілі. На відміну від ракет попереднього покоління є принципова можливість зміни цілі, коли ракета вже летить...

Наприкінці минулого року численні експерти заспокоювали українців, що у Росії залишилось ракет на 2-3 «хвилі». Однак, час показує, що окупанти змінили тактику, відмовившись від пуску сотні ракет, а також почали використовувати тільки що зроблені ракети.

У грудні 2022-го представник ГУР МО Вадим Скібіцький в інтерв’ю The New York Times казав, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну (за 9 місяців) російський «оборонпром» зміг виготовити 240 крилатих ракет Х-101. На минулі 5 місяців, якщо припущення у розвідки вірні, ще 130.     

За даними Defense Express, під час обстрілу 28 квітня в залпі була щонайменше одна ракета Х-101, виготовлена вже в цьому році, якщо точніше – в першому кварталі. І це в цілому вже типова ситуація, коли в ракетних обстрілах окупанти використовують нещодавно виготовлені ракети. Такі випадки фіксувались у 2022-му, коли по залишкам відзначали, що ракета виготовлена кілька місяців тому.

Отже, з початку 2023 року росіяни використали ракет типу Х-101/Х-555 більше (41), ніж за весь минулий рік. Зважаючи на темпи виробництва, лише «свіжих» ракет у загарбників, якщо вірити минулорічним даним розвідки, близько 300. Кількість на складах може бути більшою.

Олег Верлан

1 травня, 2023