Штати не готові надати Україні гарантії безпеки, - Нуланд

Новини Вінниці / Штати не готові надати Україні гарантії безпеки, - Нуланд

Сполучені Штати Америки ведуть з Україною переговори про «запевнення в безпеці», а не гарантії. Іншими словами, поки що про зафіксовані гарантії захисту або колективної оборони не йдеться. Але Україна домагається саме гарантій, а не нового варіанта «Будапештського меморандуму», який теж містив «запевнення в безпеці».

Про це в інтерв'ю «Європейській правді» заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.

«Зараз тривають переговори між урядами, які не є публічними, і я можу лише сказати, що США ведуть переговори з Києвом про запевнення в безпеці, які Україна може отримати», – сказала дипломатка.

Коли журналіст перепитав у неї, чи йдеться саме про запевнення чи все ж таки обговорюються гарантії безпеки, яких домагається Україна, – вона підтвердила свої слова.

«Я сказала саме так, як сказала. І це все, що я можу повідомити публічно», – наголосила Нуланд.

Термін «запевнення в безпеці» було застосовано у Будапештському меморандумі, а він означає відсутність зафіксованих гарантій захисту чи колективної оборони. Як допомогли Україні «запевнення в безпеці», через було віддано ядерне озброєння, можна бачити, починаючи з 2014 року й особливо – після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Російська Федерація, до слова, у Будапештському меморандумі теж давала Україні «запевнення в безпеці».

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський оголосив, які країни справді готові стати гарантами безпеки України. Попередню готовність зробити це у майбутньому висловили Британія, США, Туреччина, Італія, Польща, Франція, Німеччина та Європейський Союз як окремий суб'єкт. Список не остаточний, а домовленості поки що не закріплені на папері.

Скільки з потенційних гарантів готові дати саме гарантії, а не «запевнення в безпеці», наразі невідомо.

Втім, прем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон вже запевнив, що гарантії безпеки для України не будуть тотожні 5-й статті НАТО, але, як він каже, зроблять країну «неприступною».

Серед країн, які попередньо заявили про готовність стати гарантами безпеки для України, – Німеччина та Франція. Проте обидві країни готові зробити це із застереженнями. Тож, ймовірно, їм більше до снаги «запевнення».

Олег Верлан

23 квітня, 2022