Що вразило мера Карлсруе у Вінниці? Франк Ментруп визнав, що його відмовляли від подорожі

Новини Вінниці / Що вразило мера Карлсруе у Вінниці? Франк Ментруп визнав, що його відмовляли від подорожі

Протягом 19-20 липня у Вінниці перебувала делегація з німецького міста-побратима Карлсруе на чолі з міським головою Франком Ментрупом. Графік перебування був насичений – гостям показали практично все – від лікарні швидкої допомоги до зруйнованих внаслідок ракетного удару росіян будівель площі Перемоги, а також музеї, бульвари, трамваї… під час підсумкового брифінгу Ф.Ментруп зізнався, що його відмовляли від візиту через небезпеку, але він радий, бо ризик себе виправдав.

Спілкувались з представниками місцевих ЗМІ обидва мера на алеї проспекта Космонавтів. Очільник Вінниці Сергій Моргунов нагадав, що на позачерговій сесії міськради одноголосно ухвалено про партнерські відносини з Карлсруе, під час візиту до ВДПУ ім. Коцюбинського домовились про обмін студентами, а вінницьким рятувальникам німецькі гості подарували сучасну пожежну машину.

 

«Ми під великим враженням від вашої гостинності. І також ми під враженням від вашого оптимізму і волі відбудовувати свою країну і йти вперед, – зазначив Франк Ментруп. – Дуже дякуємо за теплий прийом. Вважаємо, що це партнерство не тільки принесе нам взаєморозуміння і втілення наших планів, а й ми поїдемо до Карлсруе зовсім з іншим розумінням того, до чого зараз прагне демократичне суспільство в Європі».

Він визнав, що друзі відмовляли від поїздки, але вже тепер схвалювали рішення та слідкували за перебуванням у Вінниці. Сам він вважає візит знаком підтримки вінничан. У свою чергу С.Моргунов подякував німецьким друзям за виявлену мужність та відвагу.

«Вся наша команда щиро намагалася представити Вінницю різнобарвною та колоритною. Щоб наші друзі відчули менталітет і українців, і вінничан. Отримали насолоду, зокрема, і від нашої української кухні. І побачили, що Вінниця є справжнім європейським комфортним містом. І в України в принципі немає іншого шляху, окрім як рухатися до розвитку в єдиній європейській родині», – зазначив очільник громади.

У зв’язку з чим Франк Ментруп наголосив: «Ми, як європейці, відчуваємо свою відповідальність за те, щоб підтримати Україну, щоб вона залишалася незалежною та процвітаючою державою». І водночас перепросив, що раніше ніколи не відвідував нашу країну та Вінницю.

«Ми хочемо привітати вінничан із тим, що вони живуть в прекрасному місті: заквітчаному і зеленому, де так багато усміхнених обличь», - сказав мер Карлсруе, визнавши, що Вінниця значно зеленіша за його місто, і їм теж є з чого брати приклад.

Саме це вразило гостя. А ще саме за його проханням німецька делегація відвідала вінницький музей Голокосту. Франк Ментруп згадав про це і під час брифінгу. Було відчутно, що німці досі спокутують провину за геноцид у Другу світову війну. Втім, мер Карлсруе не порівнював ті події із сучасними та не робив політичних заяв щодо засудження саме російської агресії.

Фінальним акордом зустрічі став символічний подарунок на згадку від С.Моргунова німецькій делегації – загальне фото з представниками депутатських корпусів на чолі з головами обох міст. Ф.Ментруп запевнив, що у мерії знайдеться місце на стіні для цього фото.

Олег Верлан

20 травня, 2023