Що необхідно робити при сонячних опіках? Поради від біологів

Новини Вінниці / Що необхідно робити при сонячних опіках? Поради від біологів

У Вінниці й по Україні вцілому, прихід літньої спеки став, як довгоочікуваною подією, так і несподіванкою. Не встигли натішитися відпочинком на березі озера чи річки, або прогулянкою містом, як сонце в зеніті вже обпекло шкіру. В хід одразу йдуть народні засоби й змащення опіків олією, сметаною й інше. Однак, чи дієва така "медицина", та що справді необхідно робити?

У Вінниці й по Україні в цілому прихід літньої спеки став, як довгоочікуваною подією, так і несподіванкою. Не встигли натішитися відпочинком на березі озера чи річки, або прогулянкою містом, як сонце в зеніті вже обпекло шкіру. В хід одразу йдуть народні засоби й змащення опіків олією, сметаною й інше. Однак, чи дієва така "медицина", та що справді необхідно робити?

В ефірі Радіо Культура біологиня Дар’я Озерна розповіла, що варто робити, якщо згоріли на сонці. На відміну від інших видів опіків, сонячний розвивається повільно. І коли шкіра стала червоною чи рожевою - надто пізно.

Коли людина вже обгоріла, то в жодному разі не треба мастити опік чимось жирним. Необхідно сховатися від сонця й охолодити місце опіку під прохолодним душем чи зробити компрес. Якщо відчувається підвищення температури тіла - прийняти аспірин або парацетамол, щоб спинити запалення.

Народний метод намаститися кефіром чи сметаною ─ справді дієвий. У них є молочна кислота, яка допомагає швидше позбутися мертвих, знищених сонцем клітин.

Інший засіб, користь якого підтверджена науково, ─ це сік алое вера. Він допомагає шкірі відновитися після опіку.

Дерматологи радять нанести легкий лосьйон для зволоження шкіри, але жодним чином не олію. Сонячний опік ─ це збільшення ризику раку шкіри. Тож захищайте її від впливу сонця.

Коли бігти до лікаря?

Ви обгоріли сильно: не просто обпалили плечі або ніс, а, припустімо, обпекли всю спину до пояса. Що більше площа опіку, то він небезпечніший.

Піднялася температура, вас морозить.

Сильно болить і паморочиться в голові, нудить.

На шкірі з'явилися пухирі та набряки.

Як не отримати сонячний опік?

Використовуйте сонцезахисний крем. І не треба економити на його кількості – для надійного захисту дорослому потрібно 6-8 чайних ложок лосьйону, а намазувати слід не тільки обличчя та плечі, а й шию і навіть вуха.

Не сидіть весь час на сонці. Навіть якщо хочете засмагнути, то краще виходьте на 10-15 хвилин, а решту часу відпочивайте в тіні.

Не чекати, доки шкіра нагріється. Прохолодний вітер чи вода в морі остуджують шкіру, тому ми вважаємо, що все гаразд. Не давайте погоді себе обдурити та намастіться кремом до того, як усе тіло почне "горіти".

Ірина Заіковата

12 червня, 2020