Шарію повідомили про нову підозру: комунікувати з блогером ФСБ допомагав ексочільник поліції Вінниччини

Новини Вінниці / Шарію повідомили про нову підозру: комунікувати з блогером ФСБ допомагав ексочільник поліції Вінниччини

Служба безпеки викрила нові факти інформаційно-підривної діяльності прокремлівського блогера Анатолія Шарія, які він виконував за завданням російських спецслужб. Встановлено, що пропагандист брав участь у підготовці і поширенні постановочних відеороликів, де рашисти допитують українських полонених.

Про це повідомляє Управління СБ України у Вінницькій області.

«Зокрема, Шарій особисто підказував фсб як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього «невигідні» для рф моменти. «Змонтовані» сюжети рф потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, Шарій був залучений до негласної співпраці кадровим співробітником 5-ї служби ФСБ Косенком М.Ю. Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник у тимчасово окупованому Севастополі. Ним виявився ексочільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру у державній зраді.

«Задокументовано, що саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після «монтажу» файлів їх «погодили» з представником спецслужби рф. Потім Шарій «доповнив» деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації.

Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, незважаючи на монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних», - зазначають у СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Шарію про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Обидва фігуранти переховуються від правосуддя.

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури зауважують, що А.Шарій «з 2019 року фактично проживає на території Королівства Іспанія, звідки організовує піар-акцій проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту».

«Слідством встановлено, що підозрюваний навесні 2022 року вступив у змову з колишнім начальником Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, який з 2018 року працює на фсб рф (щодо нього за фактом державної зради відкрито окреме кримінальне провадження).

Спільники розробили медіа-проєкт, спрямований на дискредитацію держави Україна та її Збройних Сил, який передали куратору з фсб. Останній мав сприяти пошуку українських військовополонених у місцях їх утримування на території рф, організації та фільмування їхніх допитів, аби надалі таке відео використовувати для монтажу антиукраїнських тенденційних матеріалів та їх розповсюдження в інтернет-мережі.

Зокрема на основі таких матеріалів підозрюваний створив відеопродукт «Враги народа» из ВСУ?», який виклав на своєму каналі в Youtube та прозвітував про це перед замовниками», - зазначають у прокуратурі.

«СБУ здійснює комплексні заходи для притягнення обох зловмисників до відповідальності за злочини проти державної безпеки України. Їм загрожує довічне ув’язнення», - дадють у спецслужбі.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, в лютому 2021 року СБУ повідомила про підозру Шарію за ч 1. ст. 111 (державна зрада) і ч. 1. ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Від редакції. Так, не секрет, що Анатолій Шарій проживає поблизу Валенсії. Саме у цьому приморському місті пропагандиста, якого в Україні підозрюють у державній зраді, помітили у пересувному пункті українського паспортного сервісу у травні 2023-го. Фото у Telegram опублікував ведучий та блогер Сергій Іванов.

Нагадаємо, Україна у червні 2022 року просила Іспанію видати підозрюваного у державній зраді блогера Анатолія Шарія. Солом'янський райсуд Києва 12 березня обрав Шарію запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Шарія затримали в Іспанії 5 травня, але відпустили під розписку про невиїзд. 

Згодом проросійський блогер Анатолій Шарій в іспанському суді заявив абсолютно протилежну думку, аніж озвучував роками. Цього разу пропагандист назвав себе «найбільшим патріотом України», а диктатора Путіна – злочинцем. 

До слова, пізніше суд в Іспанії вирішив закрити справу про екстрадицію скандально відомого проросійського блогера до України, оскільки він більше не перебуває у королівстві.