Середня ціна 1 га землі на Вінниччині під час війни стала найдорожчою в Україні

Новини Вінниці / Середня ціна 1 га землі на Вінниччині під час війни стала найдорожчою в Україні

Попри війну в Україні існує ринок землі. Її як товар продають і купують. На відміну від 2021-го топ-5 областей за середньою ціною за гектар на аукціонах воєнного часу увійшли переважно тилові регіони. А вінницька земля виявилась за цим опосередкованим показником найдорожчою.

Як повідомляє пресслужба Прозорро.Продажі, у топ-5 регіонів за вартістю: Вінницька — 12 538 грн/га, Полтавська — 11 949 грн/га, Чернівецька — 11 146 грн/га, Тернопільська — 11 037 грн/га, Кіровоградська — 10 229 грн/га.

За два роки роботи земельні торги оголошували 1.4 тис. організаторів по всій Україні, серед яких селищні та міські ради, приватні землевласники, приватні виконавці, що реалізовують арештовані землі тощо. За цей час право орендувати або придбати землю позмагалися вже майже 10 тис. учасників. В середньому на кожен земельний аукціон в системі приходять змагатися 3 учасники, в результаті чого ціна зростає у понад 1.7 рази.  

За даними публічного модуля аналітики land-bi.prozorro.sale, найбільше доходу з оренди державних та комунальних сільськогосподарських земель отримали організатори у Полтавській області — 24.5 млн грн на рік. На другому та третьому місцях — Одеська та Кіровоградська області: 21.8 млн грн. та 13.3 млн грн. на рік відповідно. 

Олеся Рудницька

12 жовтня, 2023