Серед ланів європейських на Вінниччині є альбіноска (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Серед ланів європейських на Вінниччині є альбіноска (ВІДЕО)

У гайсинських лісах на Вінниччині поступово збільшується поголів’я лані європейської. Розводять цих граційних тварин вже четвертий рік. У невеличкому стаді є своя «родзинка» - біла самиця.

У гайсинських лісах на Вінниччині поступово збільшується поголів’я лані європейської. Розводять цих граційних тварин вже четвертий рік. У невеличкому стаді є своя «родзинка» - біла самиця.

Як повідомляють у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, у 2020 році, за даними обліку, у мисливських угіддях держпідприємств лісового господарства Вінницького ОУЛМГ (Дашівське ДЛМГ, Бершадський та Гайсинський лісгоспи) нараховується 79 ланей. Найбільше поголів’я – у Гайсинському лісгоспі.

Гайсинські лісівники починали із 25 ланей (7 самців і 18 самок), привезених із приватного мисливського господарства «Вепр» (у тому ж Гайсинському районі). «Перепис» 2019 року зафіксував 35 ланей, у 2020 році – 45, причому частину передали іншим.

За словами мисливствознавця ДП «Гайсинський лісгосп» С.Злепка, тварин у вольєрі утримують для збільшення поголів’я, створюючи для цього всі необхідні умови: водопій, годівниці, солонці. На території вольєру облаштоване приміщення для зберігання кормів, а за вольєрним господарством наглядають єгер та штатний працівник.

Зазначимо, що лань європейська – тварина з родини оленевих, менша розмірами за інших оленів, але дуже красива. Відрізняється вона граційністю та спритністю, перестрибуючи перешкоду, плавним вигином спини зачаровує взір спостерігача.

Працівники, що доглядають за ланями у вольєрі Гайсинського лісгоспу, відзначають їхню полохливість, навіть при наближенні годування тварини не підходять близько. Самки за розмірами менші за самців і не мають рогів. Забарвлення спини та боків лані рудувато-буре, «розмальоване» світлими плямами, хребет має темну смугу.

Серед «гайсинських» ланей живе одна особлива самиця, альбіноска. Поширена думка, що тварини-альбіноси мають слабший імунітет, ніж звичайні, часто хворіють і рідко дають  потомство. Проте «гайсинська» білосніжна лань минулого року стала мамою, оленятко народилося звичайного забарвлення.

У другій половині травня-червні самиці лані народжують, тому й цього року лісівники зможуть побачити, як часто у спадок передається потомству відсутність кольору.

Олеся Рудницька

15 квітня, 2020