СБУ викрила настоятеля храму з Калинівки

Новини Вінниці / СБУ викрила настоятеля храму з Калинівки

СБУ викрила настоятеля Калинівського храму УПЦ (МП), який вихваляв окупантів і очікував їх приходу на Вінниччину.

Згідно з повідомленням СБУ, настоятель храму Української православної церкви (Московського патріархату) у Калинівці, Вінницької області, виявився залученим у підривну діяльність проти України. У спілкуванні з вірянами протоієрей неодноразово висловлював підтримку агресивним діям росії, вихваляв президента рф, та закликав підтримувати російських військових.

Крім того, священнослужитель поширював прокремлівські наративи серед своїх прихожан через месенджер Телеграм, намагаючись вплинути на їхні політичні переконання та підтримку агресора.

За ініціативи СБУ була проведена експертиза, яка підтвердила наявність злочинних дій, спрямованих на розхитування стабільності в регіоні. Під час обшуків у помешканні настоятеля правоохоронці вилучили мобільний телефон та комп'ютерну техніку, яку він використовував для розповсюдження ворожої пропаганди.

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки України повідомили клірику про підозру за частинами 1 та 3 статті 436-2 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України та глорифікацію її учасників.

На цей час, підозрюваний перебуває під цілодобовим домашнім арештом, а розслідування продовжується з метою встановлення всіх обставин злочину. У разі доведення провини, йому загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комплексні заходи з викриття злочину проводилися співробітниками СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Михайло Білик

21 серпня, 2024