СБУ повідомила про підозру актору з серіалу «Універ»

Новини Вінниці /  СБУ повідомила про підозру актору з серіалу «Універ»

Віталій Гогунський, родом з Полтавщини, відкрито закликав до війни проти України, за що отримав заочну підозру.

Вінницька СБУ зібрала вагому доказову базу проти російського актора і музиканта Віталія Гогунського, який відомий своєю роллю у серіалі «Універ». Він відкрито підтримує збройну агресію РФ проти України. Про це повідомили у відділі комунікації Управління СБ України у Вінницькій області.

За інформацією СБУ, Гогунський активно бере участь у пропагандистських заходах на тимчасово окупованих територіях України. Він виступає з «патріотичними» піснями на концертах для сімей російських бойовиків та самих учасників так званої «спеціальної воєнної операції», героїзуючи їхню участь у війні проти України. Окрім цього, він систематично поширює тези російської пропаганди та закликає до агресивної війни проти України на різних медіа-майданчиках, підтримуючи російських загарбників.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти його підривної діяльності. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Гогунському про заочну підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
- ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією);
- ст. 436 (пропаганда війни).

Обвинувальний акт вже скеровано до суду. За ці злочини Гогунському загрожує позбавлення волі на строк до 12 років. Оскільки він наразі переховується на території РФ, СБУ продовжує комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування здійснювали співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Михайло Білик

21 червня, 2024