СБУ арештувала активи Новинського на 3,5 млрд гривень

Новини Вінниці / СБУ арештувала активи Новинського на 3,5 млрд гривень

Служба безпеки України заарештувала майно підсанкційного мільярдера Вадима Новинського на понад 3,5 млрд грн. Він намагався перереєструвати активи на іноземні компанії, щоб уникнути санкцій. В офісі інвестиційної групи Smart Holding та на підприємствах газовидобувної «Смарт Енерджі» працівниками спецслужби проведено обшуки.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Так, 13 квітня Служба безпеки України та Офіс генпрокурора повідомили про арешт майна підсанкційного мільярдера Вадима Новинського: корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин. Сума арештованого майна понад 3,5 млрд грн.

За даними слідства, щоб уникнути санкцій РНБО, Новинський намагався перереєструвати свої компанії на підконтрольних осіб.

«Це іноземці, які мають безпосередній зв’язок із державою-агресором», — йдеться в повідомлені силовиків.

Для цього він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Мінюст уже скасував ці дії реєстраторів щодо ряду підприємств, йдеться в повідомленні.

Спецслужбою проведено обшуки в офісі інвестиційної групи Smart Holding та на підприємствах газовидобувної «Смарт Енерджі».

«Виявлено документи, печатки компаній-нерезидентів та прокремлівську релігійну літературу», — йдеться в повідомлені СБУ.

Також, президент України Володимир Зеленський 2 грудня увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій на 5 років проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

Причиною санкцій стала багаторічна підтримка УПЦ Московського патріархату, розповідав співрозмовник в ОП на правах анонімності. Бізнесмен — один зі спонсорів цієї церкви, діяльність якої можуть заборонити в Україні. У квітні 2020-го глава УПЦ МП митрополит Онуфрій висвятив Новинського в диякони.

Так, санкції РНБО передбачають:

  • позбавлення права користуватись і розпоряджатись активами;
  • заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу;
  • анулювання ліцензій і дозволів, наприклад, на користування надрами.

Олег Верлан

28 квітня, 2023