Ринки у Вінниці не зачинятимуть: відсутні юридичні підстави

Новини Вінниці / Ринки у Вінниці не зачинятимуть: відсутні юридичні підстави

Напередодні, 14 квітня NaПарижі писав, що вінничан знову залишать без ринків, адже у МОЗ прийняли рішення»… Саме про це заявив на ICTV головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Проте наразі жодної директиви, яка мала б юридичний статус, окрім слів в ефірі телеканалу, не надійшло. Не на центральному, не на вінницькому рівні заборон не існує

Напередодні, 14 квітня, NaПарижі писав, що вінничан знову залишать без ринків, адже у МОЗ прийняли рішення»… Саме про це заявив на ICTV головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Проте наразі жодної директиви, яка мала б юридичний статус, окрім слів в ефірі телеканалу, не надійшло. Ні на центральному, ні на вінницькому рівні документальних заборон не існує.

Нагадаємо, ввечері 13 квітня на «Свободі слова» В.Ляшко заявив, що вирішив скасувати власну постанову, якою, за певних умов, дозволялася робота ринків під час карантину. Із 14 квітня заборона продовжила діяти. Нібито…

Як з’ясував NaПарижі, вивчаючи документи, постановою №5 Ляшко дозволив ринкам працювати при дотриманні певних санітарних умов, а постановою №9 скасував постанову №5. Фактично, це означає, що з боку МОЗ ринкам дозволено працювати, як вони хочуть без жодних обмежень. Окрім цього, за Постановою №211 Кабінету міністрів, яка стосується дозволів та обмежень зокрема щодо торгівлі продуктів харчування, відсутня заборона роботи ринків.  

Отже, залишаються лише слова Віктора Ляшка в студії, які на даний час не є офіційним документом, з юридичної точки зору вони нічим не підкріплені. Тому підстав закривати ринки, принаймні у Вінниці, нині немає.

Але завершувати тему на цій оптимістичній ноті не варто. Якщо на центральному рівні мовчатимуть, існують кілька варіантів «ввести заборону» із дотриманням букви закону саме на Вінниччині. Перший – за «внутрішнім» рішенням Нацполіції, яке виконають «на місцях». Другий – за постановою головного санітарного лікаря Вінницької області Валентини Зайцевої. Третій – відповідне рішення здатні винести обласна чи міська комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Але наразі джерела в ОДА та мерії не підтверджують «бажання» влади забороняти роботу місцевих ринків.         

Олег Верлан

15 квітня, 2020