Румунія вирішила «закрити небо» поблизу українських портів на Дунаї

Новини Вінниці / Румунія вирішила «закрити небо» поблизу українських портів на Дунаї

У Румунії заявили про закриття неба літакам і дронам в 30-кілометровій зоні від кордону з Україною. Фактично це означає, що НАТО бере на себе зобов’язання збивати будь-які повітряні об’єкти поблизу портів, розташованими в Ізмаїльському районі Одеської області на березі Дунаю. Однак рішення не дозволяє вивільнити українські сили ППО, щоб захищати інші ділянки.

У повідомленні міністерства оборони Румунії, оприлюдненому 15 вересня, йдеться про заборону на польоти літаків та безпілотників у північній області Добруджа, між дунайськими портами Суліна та Галац.

«Жодному пілотованому або безпілотному літальному апарату не дозволяється літати в цих заборонених зонах, за винятком державних літаків», – йдеться в ньому.

Як відомо, Румунія запровадила обмеження на польоти біля кордону з Україною в травні 2022 року після повномасштабного російського вторгнення до України. А 13 вересня міноборони Румунії заявило, що уламки російського БПЛА були виявлені на румунській території після того, як російська атака дронами пошкодила інфраструктуру порту в Ізмаїльському районі Одещини.

Це був уже третій випадок за місяць. Раніше Румунія вже двічі повідомляла про виявлення частин БпЛА, подібних до російських, на своїй території. Генсек НАТО Єнс Столтенберг тоді заявив, що падіння дрона у Румунії не вказує на навмисні дії з боку РФ.

Жителів Румунії під час атаки РФ на Україну 13 вересня влада закликала сховатися в укриттях. Їх попередили про загрозу падіння об'єктів із неба.

Нагадаємо, українська влада пропонувала НАТО та Румунії «закрити небо» поблизу свого кордону, що передбачав би захист дунайських портів. Але в Альянсі не пішли на такий крок, аби не наражати блок на пряме зіткнення з РФ.

Олег Верлан

15 вересня, 2023