Розвідка Британії розкрила дві цілі російських ІПСО

Новини Вінниці / Розвідка Британії розкрила дві цілі російських ІПСО

Росія з самого початку повномасштабного вторгнення в Україну систематично використовувала інформаційні операції (ІПСО) як основний елемент своєї агресії. До того ж у кожному брехливому пропагандистському меседжі Кремль намагається замаскувати свій особистий інтерес.

Найчастіше російські ІПСО намагаються очорнити українську владу та підірвати міжнародну підтримку нашої країни. Про це повідомляє військова розвідка Великої Британії у Twitter.

Для поширення хибної та сфабрикованої інформації держава-терорист культивує безліч каналів та джерел. Одним із компонентів російської дезінформації є «відмивання наративів», за допомогою якого Росія просуває інформацію за допомогою довірених осіб або неперевірених джерел у соціальних мережах. Звідти кремлівські ІПСО проникають у популярніші чи навіть державні засоби масової інформації.

Такий прийом країни-агресора спрямований на те, щоб приховати джерело інформації та дистанціюватися від хибного повідомлення. Після цього Росія просуває фрагменти фейків, що вводять в оману, маскуючи при цьому свій особистий інтерес.

У британській розвідці зазначили, що поточні пріоритети російських ІПСО найчастіше включають дискредитацію українського уряду та скорочення міжнародної підтримки України. Це і є дві цілі агресора у цьому напрямку.

Нагадаємо, країна-агресор активніше почала просувати псевдомиротворчі ініціативи у Європейському Союзі. Вустами своїх агентів впливу у Східній Європі, зокрема у Польщі, Кремль тиражує наративи про «небажаність підтримки» України та «необхідність сідати за стіл переговорів».

Також Росія не полишає спроб зривати мобілізацію в Україні. Далі. Ті російські пропагандисти, хто ще нещодавно розповідав про шкідливу «пропаганду ЛГБТ» в Україні та «російську супердержаву», зараз «перевзулись» у «православних журналістів» і захищають УПЦ МП, приміром, від законного виселення з Києво-Печерської лаври.

До речі, «православна» тематика (так, саме у лапках) найближчим часом стане пріоритетною для російських пропагандистів, адже за рахунок певної історичної підтримки українського суспільства священиків Московського патріархату, у РФ спробують «розхитати корабель», посварити громадян, роздмухати ненависть на релігійному підґрунті.   

Олег Верлан

19 квітня, 2023