Розцінки за трафік Дністром впали: на Вінниччині затримано «човнярів», які переправляли ухилянтів за кордон

Новини Вінниці / Розцінки за трафік Дністром впали: на Вінниччині затримано «човнярів», які переправляли ухилянтів за кордон

Силовиками затримано двох громадян України, які організували незаконне переправлення осіб через Дністер у Вінницькій області. На човнах вони пропонували подолати державний кордон, аби потрапити до Молдови, за $3500. Зазначимо, судячи з повідомлень правоохоронців, які фіксували такі злочини від початку повномасштабної війни, розцінки «човнярів» за рік значно впали. Адже на піку «хвилі» втеч за незаконний перетин брали 5 тисяч, потім – 4500. Можливо, це пов’язано зі зменшенням попиту від ухилянтів.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, викрито діяльність групи правопорушників у ході виконання спеціального санкціонованого прокурором слідчого експерименту.

Двом громадянам України повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України. У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованого кримінального правопорушення перед судом, їм загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років з конфіскацією майна.

«Слідством установлено, що правопорушники організували незаконне переправлення осіб через річку Дністер на територію Республіки Молдова поза пунктом пропуску. Свої послуги «ділки» оцінили в 3500 доларів США з однієї особи, яка бажає виїхати за межі України з метою ухилення від мобілізації.

У ході проведення першочергових слідчих дій мешканці Вінницької області були викриті та затримані правоохоронцями. Грошові кошти, отримані за організацію незаконного переправлення через державний кордон України, вилучені у ході обшуків», - йдеться у повідомленні.

Наразі слідчим суддею задоволено клопотання слідчого, погоджене прокурором, та до підозрюваних застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У поліції Вінницької області уточнили, що зловмисники підшукували клієнтів і при особистій зустрічі розповідали про умови та вартість «трансферу», а після оплати повідомляли точку збору для подальшого перетину кордону.

У визначеному місці ухилянта одягали у гідрокостюм та «провідник» показував місце перетину кордону поза офіційними пунктами пропуску. На території Республіки Молдова ухилянта мав чекати спільник зловмисників. Двоє фігурантів, жителі Вінницької області 42 та 52 років, затримані. Поліцейські у них вилучили грошові кошти, мобільні телефони та чорнові записи.

Макс Мельник

17 квітня, 2023